Karlota Grizi, Foto:Srđan Doroški

Na repertoaru Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház će se u nedelji nakon uskršnjih praznika 26. aprila naći predstava "Idiot", a dan kasnije će uslediti "Carlotta Grisi – od Vižinade do vječnosti", u produkciji Umetničkog festival "Rovinj, Art & more" i "Opere b.b." iz Zagreba.

„Idiota“ je, prema čuvenom romanu ruskog pisca Fjodora M. Dostojevskog, na scenu postavio makedonski reditelj Andrej Cvetanovski, a premijera je bila u januaru ove godine.

Glumac Gabor Pongo, koji tumači lik Miškina, rekao je da je proces rada na predstavi za njega bio jako emotivan i da ga je dosta teško doživeo:

– Smatram da u današnje vreme čovek postaje čudan i smešan onog momenta kada počne da priča o svojim emocijama. Iskrenost, otvorenost duha, srca i uma ne cene se dovoljno, ili se ne cene uopšte… Tumačenje lika Kneza Miškina je u meni probudilo neku vrstu hipersenzibilnosti i smatram da će mi pomoći da u daljem životu uvek težim ka tome da budem još bolji čovek – kazao je Pongo.

Idiot, Foto:Aleksandar Milutinović

Dan nakon „Idiota“ u Novosadskom pozorištu će gostovati predstava „Carlotta Grisi – od Vižinade do vječnosti“ iz Hrvatske, koju je režirala Ljiljana Gvozdenović. Predstava prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi, koja je rođena u malom, bajkovitom istarskom gradiću Vižinadi, a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Peterburg).

Malo poznata činjenica je da je napoznatiji balet romantizma „Žizela“ napisan upravo za nju. Pesnik Teofil Gotje bio je opčinjen Karlotom Grizi i inspirisan njenim likom i delom napisao je libreto Žizel, a Adolf Adam iskomponovao je muziku. U predstavi igraju Annamaria Serda i Ronald Braus, a sa njima scenu deli pijanista Mario Čopor. Svoju premijeru u Srbiji predstava je imala u februaru mesecu, u Bitef teatru.

Bonus video: Premijera predstave „Femkanje“ – Teatar Vuk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar