Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Izborna skupština SANU održaće se 7. novembra, kada će biti poznata imena novih članova Akademije, kazao je danas generalni sekretar SANU, akademik Nebojša Lalić.

Šta će sve od programa biti realizovano u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti do početka septembra otkrio je danas na susretu s medijima u SANU generalni sekretar ove institucije i akademik Nebojša Lalić.

Nebojša Lalić Foto: SANU

Kad je posredi izdavačka delatnost SANU naveo je Lalić da će u naredna četiri meseca biti priređen bogat program u Akademiji i njenim ograncima u Novom Sadu i Nišu, kao i u Centru za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu. Za sutra je zakazan naučni skup „Budućnost sela i poljoprivrede u Srbiji – strukturni problemi i modeli održivog razvoja“, dva dana kasnije još jedan – „Laparoskopska hirurgija danas u Srbiji“. Do kraja meseca planirani su i međunarodni naučni skupovi „The Fourth Workshop on Plasma Applications for Smart and Sustainable Agriculture (Final Ws of Plagri Ca19110 Action)“ i „Minimalistička prožimanja“, odnosno deveta bijenalna međunarodna konferencija o minimalističkoj muzici, koja se prvi put održava u jugoistočnoj Evropi od 29. do 31. maja.

U okviru programa Gost SANU, počasni direktor Vizantološkog departmana Istorijskog instituta Nacionalne helenske istraživačke fondacije dr Kriton Hrisohoidis održaće 27. maja predavanje „Sveta Gora između vizantijskog i osmanskog doba i srpsko nasleđe“, dok će tri dana ranije globalno zagrevanje biti tema okruglog stola „Promena klime: šta se događa i šta da radimo?“.

Izložba Uroša Predića Foto: SANU/Promo

Izložba „Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice“, koju je do sada videlo gotovo stotinu hiljada posetilaca, trajaće do do 26. maja, nakon čega će biti otvorena postavka „Kun: Umetnik – radnik – borac“. Na izložbi, koja će biti otvorena 11. juna, posle više od pola veka, pred publikom će se naći retrospektiva stvaralaštva Đorđa Andrejevića- Kuna, velikana kritičkog realizma.

U Galeriji nauke i tehnike SANU u toku je, podsetio je Lalić, izložba „Aleksandar Đorđević – Graditelj Beograda„, za jun je planirana postavka „Zaštićene životinjske vrste u Srbiji“, a za jul „Konstruktivni sistemi i prostorne strukture“, povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja istoimenog predmeta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U okviru programa Tribina Biblioteke SANU 28. maja biće predstavljeno izdanje „Obrazovanje: stanje, perspektive i uloga u razvoju Srbije“ , a 11. juna Dan Biblioteke SANU biće posvećen obeležavanju stogodišnjice rođenja akademika Vladete Jerotića.

Međunarodni naučni skup „Romi Srbije prema Popisu 2022“ biće organizovan 13. i 14. juna, početkom jula konferencija „Solitons, Collapses And Turbulence: Achievements, Developments and Perspectives“, a poslednjih pet dana avgusta naučna konferencija „SPIG 2024“.

Akademik Lalić je istakao da Akademija putem svojih kapitalnih izdanja neguje kulturu sećanja na velikane naše nauke i umetnosti i otkrio da je u pripremi četvrti, poslednji tom biografske edicije „Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti“, čiji je urednik akademik Dušica Lečić Toševski, a predsednik Akademijskog saveta edicije akademik Vladimir Kostić. Naveo je i da su, zbog velikog interesovanja naučne i čitalačke publike, SANU i bratstvo manastira Studenica objavili zajedno drugo izdanje impozantnog kataloga na srpskom i engleskom jeziku „Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice – drevnost, postojanost, savremenost“. Uspešna izdavačka saradnja Akademije i bratstva manastira Studenice krunisana je, ovaj put uz Institut za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, još jednim zajedničkim izdanjem – monografijom arhimandrita Tihona (Rakićevića) „Templon – pregrada oltara / ikonostas: od nastanka do razvijene srednjovekovne forme, sa osvrtom na srpske zadužbine od kraja XII veka do Velike seobe 1690. godine“, čiji je urednik akademik Miodrag Marković.

U toku je, kako je podsetio akademik Lalić, proces za izbor dopisnih, redovnih i inostranih članova SANU.

– Predviđeno je da početkom septembra Predsedništvo SANU obavesti javnost o svim predlozima za izbor dopisnih i redovnih članova, i o predlozima za izbor inostranih članova. Izborna skupština SANU održaće se 7. novembra, kada će biti poznata imena novih članova Akademije – kazao je Nebojša Lalić.

Bonus video: Da li je Marini Abramović mesto u SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare