Almir Bašović, Foto:Screenshot/Youtube/O KANAL

Nagrada "Kočićevo pero" za proleće i leto 2020. godine, koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči, pripala je književniku Almiru Bašoviću za knjigu "Četiri i po drame" u izdanju izdavačke kuće "Connectum" iz Sarajeva.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri, u kome su bili knjižvnici Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

U knjizi „Četiri i po drame“ sakupljen je dramski opus pisca, dramaturga, teoretičara i esejiste Almira Bašovića, a autor pogovora je teatrolog i istoričar drame Svetislav Jovanov.

Knjigu, prema rečima Nikole Vukolića, otvaraju „Priviđenja iz srebrenog vijeka“, Bašovićev nagrađivani i po regionalnim i evropskim teatrima izvođeni komad, čija je radnja osmišljena kao bolna potraga za nestalim mužem i sinom.

„Bašović je jedan od malobrojnih ovdašnjih pisaca koji poseduju ne samo onu moralnu odgovornost prema najdubljim društvenim traumama poniklim na tlu košmarne istorije balkanskih naroda nego i onu čisto umetničku. O tome svedoči i njegova potreba da u svojim dramama stalno uspostavlja kontakt sa velikim tradicijama evropske drame i pozorišta“, rekao je književnik Nikola Vukolić.

„Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu te sposobnosti da izbegne zamke, banalnost i pronađe uvek nove puteve, Almir Bašović je na najlepši način potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio ovogodišnje ‘Kočićevo pero’ za proljeće i leto 2020“, dodao je Vukolić.

Nagrada će laureatu biti uručena početkom avgusta u Muzeju književnosti u Sarajevu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar