Erik-Emanuel Šmit Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posle desetak godina jedan od najvećih i najpopularnijih francuskih pisaca Erik-Emanuel Šmit ponovo je u Beogradu.

Onomad je autor popularnih teatarskih komada „Zagonetne varijacije“, „Mali bračni zločini“, „Posetilac“, „Frederik ili bulevar zločina“, „Oskar i mama Roz“ bio gost Molijerovih dana i Narodnog pozorišta, kad mu je dodeljen pečat ovog teatra, a sad je ponovo došao zbog novog romana „Drugi život Adolfa H“, ali i svoje domovine Francuske, koja je počasni gost 66. Međunarodnog sajma knjiga. Iako je tek sinoć stigao u Beograd, upitan kakvi su mu utisci, Erik-Emanuel Šmit za Nova.rs kaže:

Erik-Emanuel Šmit Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Opet pronalazim isto, kao i onda. Opet mi je prvi utisak isti onaj kao i pre desetak godina. Dakle, ono što me je i ranije zavodilo ovde – gostoprimstvo, jednostavnost u ophođenju među ljudima i radost življenja, koju svuda osećam uprkos kiši i kišobranima.

I dok je danas čitav dan, a naročito popodne, kad se na Beograd sručila ogromna kiša, proveo u razgovoru s novinarima, sutra će se posvetiti „običnim ljudima“ koji i upijaju njegova dela. Biće na Sajmu knjiga, a onda će imati i susret u Madlenianumu pred izvođenje svog komada „Da krenemo ispočetka“. Upitan zamara li ga da priča o sebi, Erik Emanuel-Šmit za Nova.rs kroz smeh kaže:

– Ne smem da se žalim… To je deo posla svakog pisca i umetnika – da govori o sebi i da odgovara na pitanja. Često se dešava da se neka pitanja ponavljaju, ali ja održavam svežinu u sebi zamišljajući da su ona uvek postavljena prvi put i da prvi put odgovaram na njih…

I sutra će Erik-Emanuel Šmit odgovarati na neka silna pitanja i zamišljati da ih čuje prvi put… U 16 časova očekuje da potpisivanje knjiga na štandu IP Clio, u Hali 1, a sat vremena kasnije na štandu Francuske u Hala 2a predstaviće novi roman „Drugi život Adolfa H.“. Na promociji će, osim Šmita, govoriti Zoran Hamović, glavni urednik kuće „Clio“, a razgovor će moderirati Milica Vinaver-Ković. A novi roman plete oko fiktivne pretpostavke – Šta bi bilo da je Hitler bio drugačiji čovek, da se nikad nije bavio politikom, već slikarstvom?

Nešto kasnije čuveni francuski pisac, znan i po romanima „Jevanđelje po Pilatu“, „Milarepa“, „Gospodin Ibrahim i cvetovi iz Kurana“, obreće se i u Operi i teatru Madlenianum. Od 19.30 časova na Velikoj sceni ovog teatra biće izvedena Šmitova drama „Da krenemo ispočetka“, koja je već dve godine na repertoaru ovog pozorišta, sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi. A nakon predstave, kojoj će prisustvovati francuski pisac, u 21.30 časova biće na Bel etažu Madlenuma priređen razgovor s Erikom-Emanuelom Šmitom.

A opširan intervju s Erikom-Emanuelom Šmitom, u kojem govori o Hitleru, situaciji u svetu, pisanju, tek vas čeka na Nova.rs.

Bonus video: Matijas Enar na Sajmu knjiga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar