Svetislav Basara Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Najtačniji naziv za Sajam knjiga danas bi bio Sajam malih književnih privrednika ili Sajam trgovaca knjigama na veliko, kaže za Nova.rs Svetislav Basara.

Pisac Svetislav Basara, koji je nedavno objavio svojevrsni nastavak „Kontraendorfina“, za koji je ovenčan Ninovom nagradom – „Rekapitulacija“ u izdanju „Službenog glasnika“, na 66. Međunarodnom sajmu knjiga je aktuelan s još dva relativno nova naslova. Jedan od njih jeste „Savez duhova“, koji potpisuje zajedno s Brankom Kukićem (izdanje „Kapetanije“).

Foto: Promo/Delfi

A drugo jeste, posle 12 godina, reizdanje „Tajne istorije Bajine Bašte“, koju je dvostruki dobitnik Ninove nagrade potpisivao pre neki dan na Sajmu knjiga, na štandu izdavača „Zlatnog runa“. Ponovo će Basara u subotu s početkom od 15 sati biti na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, gde će uz Žarka Radakovića i Mihajla Pantića, govoriti na tribini „Klasici-Albaharijev svet“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Utisci Svetislava Basare o „prazniku knjige“ nisu baš, kako priznaje za Nova.rs, najsvetliji:

– Iz godine u godine Sajam knjiga mi sve više liči na Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, sve je nekako sterilniji, sve dosadniji… Knjiga je svake godine sve više, ali je, bar za mene, sve manje onih vrednih čitanja. Najtačniji naziv za Sajam knjiga zato bi bio Sajam malih književnih privrednika ili Sajam trgovaca knjigama na veliko – kaže za Nova.rs književnik Svetislav Basara.

Svetislav Basara Foto:Antonio Ahel/ATAImages

No, bez obzira što je piscu Sajam knjiga svaki put „sve dosadniji“, ipak ima nečeg što mu se, kako ističe za naš sajt, dojmilo:

Foto:Promo/biblos

– Moju pažnju je privuklo trinaest izvrsnih naslova objavljenih u biblioteci „Alef“ (izdavačka kuća „Gradac K“, prim.aut.). Koga interesuje koji su naslovi, neka ih potraži na štandu „Zlatnog runa“. Pažnju mi je privukla i knjiga Dejvida Bentlija Harta, Amerikanca koji je prešao u pravoslavlje i napisao studiju „O spasenju svih: Raj, pakao i sveopšte spasenje“ (izdanje „Biblosa“, prim.aut.). Tu knjigu toplo preporučujem ovdašnjem monaštvu i sveštenstvu. Sigurno ima još dobrih naslova, ali ja sam pronašao samo ove – kaže Svetislav Basara.

Bonus video: Otvoren Sajam knjiga u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare