Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Teofil Pančić, novinar, kolumnista i kritičar, poznat kao pasionirani čitalac, izdvojio je pet knjiga koje preporučuje za čitanje. Te knjige, kaže, nisu "za razbibrigu u karantinu", nego ih treba čitati nezavisno od okolnosti, a slučajno su nedavno objavljene.

Zamoljen da preporuči čitaocima portala Nova.rs knjige za čitanje, Pančić ovaj put se odlučio za savremene pisce i spisateljice.

Margaret Atvud – „Svedočanstva“

Foto:Promo/Laguna.rs

Karl Uve Knausgor – „Moja borba 6“

Foto:Promo/Booka.rs

Danijel Banulesku – „Ljubim te u dupe, voljeni vođo“

Foto:Promo/Delfi.rs

Miljenko Jergović – „Herkul“

Foto:Promo/Booka.rs

Zejdi Smit – „Vreme svinga“

Foto:Promo/Vulkan.rs

Upitan zašto baš te knjige, Pančić ih je obuhvatio jedinstvenim obrazloženjem. Prenosimo ga u celosti:

„Nisu ovo knjige ‘za razbibrigu u karantinu’, nego knjige koje treba čitati nezavisno od okolnosti, a slučajno su nedavno objavljene. Kome knjige služe za to da mu vreme brže prođe, taj bi mogao da pronađe i neku sebi prikladniju zanimaciju. Uostalom, ne bih nipošto da se nađem među onima koji preporučuju cenjenom publikumu bilo kakva kulturno-zabavna pomagala kao sedative za lakše preživljavanje policijskog časa, jer mi to liči na bar implicitnu kolaboraciju s policijskim časom, na njegovu ‘normalizaciju’.

Moja jedina preporuka za aktivnosti tokom policijskog časa je da se ljutite na one koji su ga protivno Ustavu uveli i da kao slobodni i odgovorni građani zahtevate njegovo neodložno ukidanje. U međuvremenu, čitajte dobre pisce i čuvajte se, i dakako, šetajte što više, na epidemiološki bezbednoj udaljenosti, kad god možete i smete, jer nikada ne znate koliko još proleća imate pred sobom. Ne dajte da vam ovo proleće uzmu oni kojima nije do vašeg života i zdravlja, nego do vaše poslušnosti i vašeg novca. A prvo je preduslov da dođu do drugog. U dobrim knjigama, uostalom, odavno o tome sve piše“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram