Foto: Promo

Već je šesta nedelja od dolaska koronavirusa u Srbiju, a mesec dana od proglašenja vanrednog stanja. Vreme dovoljno da se odgleda mnogo dobrih filmova, izbindžuju sve serije za koje ste bili zainteresovani, a pred nama je policijski čas od 84 sata. Predlažemo da se malo odmaknete od monitora i ekrana i uđete u svet mašte kroz stranice knjiga. Urednici Nova.rs predlažu vam šta da čitate.

Preporučuje Jelena Tušup, urednica Sveta i Regiona:

Adio, kauboju“ i „Pjevač u noći“– Olja Savičević Ivančević

Foto: Promo

Ne mogu dovoljno da nahvalim ovu splitsko-zagrebačko-korčulansku spisateljicu. Melanholično, ali nipošto neutešno raspoloženje i onaj pravi neusiljeni mediteranski humor pomešan s ironijom, bukvalno je za svaku priliku – ja sam je čitala na plaži, ali u ovoj situaciji, i osunčana terasa s unutrašnjim pogledom na more koji nude njene knjige, sigurno će vam prijati ovog „karantinskog“ vikenda.

„Kako misliti više o seksu“– Alan de Boton

Filozofa Alana de Botona bih opisala kao „self help“ za one koji inače preziru self-help. Bavi se pitanjima našeg unutrašnjeg života i patnji savremenog čoveka na jedan smiren i prilično utešan način. Međutim, to ne radi banalnim postulatima poput „recite sebi svaki dan da ste lepi i vredni ljubavi“, nego vam kroz velike pisce, mislioce i filozofe od antike do danas pomaže da bolje shvatite sebe, bližnje i daljnje. Jedan duboko humanistički nastrojen autor. Njegovo najpoznatije delo je „Kako vam Prust može spasiti život“, ali ova minijatura u izdanju Mind servisa iz Beograda će vas definitivno navesti da više razmišljate o seksu, i to iz više uglova.

„Savršeno sećanje na smrt“ – Radoslav Petković

„Sve je to počelo kao dečija igra u nevreme. Bilo nas je četvorica, ni dečaka ni mladića. Bili smo jako mladi, a Turci su divljali pored konstantinopoljskih zidova. Beše to Leto Gospodnje 1422. ili 6930.“
Svi će vam ovih dana reći da čitate Pekićevo „Besnilo“, i ako niste, to vam je svakako lektira, kao i sva Pekićeva dela. Međutim, dok drugi čitaju Pekića, a vi zaronite u Petkovića. Avantura Filariona i njegovog učitelja Gemistosa, tokom poslednjih dana Vizantije, pre nego što je islamski ratni poklič zauvek sahrani, vredna je i da joj se vratite, ako ste je nekada već čitali.

„Misliti, brzo i sporo“ – Danijel Kaneman

Foto: Promo

Čovek je za svoje istraživanje o različitim sistemima odlučivanja koje koristi svako od nas, dobio Nobelovu nagradu, ali nije to razlog zašto je ovo knjiga koju sam najviše poklanjala prijateljima poslednjih godina. Ne samo da će vam pomoći da bolje razumete svoje (nekada i vama neshvatljive) odluke, već će vas naučiti i da donosite bolje odluke. Jeste detaljna i dugačka, ali s obzirom na to da pred sobom imate četiri dana potpune tišine, mislim da je prilika idealna.

„Ostrvo“ – Oldouz Haksli

Budući da će nam ovog vikenda dobro doći beg u nepoznate i egzotične krajeve, ne znam za bolji eskapizam od Hakslijevog „Ostrva“. Cinični novinar Vil budi se na nepoznatom, fiktivnom ostrvu na kome žive natprosečno lepi i natprosečno pametni ljudi. Tamo otkriva ne samo tajne istočnjačkog misticizma i lepote u svakom čoveku, već se suočava i sa manje lepim aspektima naše rase.

PS – Deci čitajte „Kroz pustinju i prašumu“ Henrika Sjenkjeviča.

Preporučuje Milan Vukelić, izvršni urednik:

„Moja borba“ – Karl Uve Knausgor

Odmah da vas upozorim: Za ovo će vam trebati više (mnogo više!) vremena nego što je naš predsednik odlučio da vas zatoči tokom najnovijeg karantina. Samo poslednja knjiga iz Knausgorovog šestoknjižja ima više od 1.000 strana! Dakle, naoružajte se strpljenjem i hrabro zakoračite u život Karl Uvea Knausgora, verovatno najveće književne senzacije na planeti u ovom trenutku.

Nema ovde nikakvih ala i aždaja, zlih genija ili mračnih carstava što propadaju u krvi i plamenu. Iako nije reč o epskoj fantastici, upravo je „epski“ prva reč koja mi pada na pamet ako bih morao najkraće da opišem roman. Ne mislim samo na puki broj strana. Norveški pisac se ovde majstorski razračunava sa vlastitim životom i svim bitnim i nebitnim ljudima u njemu, na način kakav nisam u književnosti često sretao. Stil je pomalo škrt, ali elegantan. Skandinavski. Kao dela danskog genija Arnea Jakobsena.

Mada, kad bolje razmislim, nije da nema zlih genija (lik oca i njegovog brata), ala i aždaja (sve nesigurnosti i kompleksi od kojih pati mlađani Knausgor), a padaju i neka carstva (patrijarhat je ovde samo avet iz prošlosti, gde mu je i mesto)…

E, da: „Moja borba“ jeste aluzija na onu knjigu onog autora. Ali, o tome možemo više tek kad stignete do poslednjeg dela. Tada će, nadam se, i vreme karantina biti samo uspomena.

Preporučuje Jovana Šesterikov, urednica Političke:

„Pjuriti“ – Džonatan Frenzen

Foto: Promo

Ne možete da pogrešite sa Frenzenom, a sada napokon imate i vremena da se u potpunosti posvetite njegovoj maestralnosti. Ako ste voleli „Slobodu“ obožavaćete „Pjuriti“.

„Stoner“ – Džon Vilijams

Njujorker nije slučajno napisao da je Vilijamsovo delo „najbolji američki roman za koji nikada nista čuli“,

„Yugoslav“ – Ana Vučković
Predivna, emotivna posveta generacijama naših roditelja, obavezno štivo i za one koji nisu jugonostalgični.

„Uspavaj me“ – Lejla Slimani
Uh, čita se u jednom dahu – i neka vas ne zavara naslov.

„Da se ne javim uvek“ – Mirjana Narandžić
Zbirka koja me je „pokidala“ na komade. Istovremeno surova i nežna i puna pitanja na koje moja generacija i dalje traži odgovore.

Preporučuje Ratko Femić, urednik informativnog sektora:

„Dopler“ – Erlend Lu

Foto: Promo

Dok sedite zatvoreni prijaće vam da malo odlutate u norveške šume sa Doplerom, junakom istoimenog romana modernog norveškog pisca Erlenda Lua. Dopleru je jednog dana, posle pada sa bicikla, dunulo da ostane na mestu pada, u šumi, i napusti dom i porodicu, civilizaciju. Dok samuje i prilagođava se životu na otvorenom Dopler se preispituje, traga za smislom života u dobrovoljnom izgnanstvu, a njegovi postupci i razmišljanja će vas dobro nasmejati. U ovoj avanturi društvo mu pravi mladunče losa Bongo s kojim se sprijateljio u divljini.

„Volvo kamioni“ – Erlend Lu

Pošto se Dopler brzo čita, a nakon sklapanja korica ovog romana tražićete još, obavezno pročitajte i Volvo kamione, nastavak avantura Doplera. Glavni junak nije više toliko usamljen u svojim avanturama i u raščišćavanju ozbiljnih životnih dilema. Društvo mu prave los Bongo, sinčić Gregus, ekscentrična penzionerka Maj Brit koja stalno puši hašiš i sluša Boba Marlija i nekadašnji izviđač, a danas ornitolog fon Boring. Ozbiljne teme provučene kroz prizmu humora i sarkazma kao i kratka poglavlja neće vam dati da ispustite ovaj roman iz ruku.

„Odbrana i poslednji dani“ – Borislav Pekić

Foto: Promo

Jedno od najkraćih dela jednog od najboljih srpskih/jugoslovenskih pisaca koje ćete pročitati u dahu. Novela je inspirisana Odbranom Sokratovom i prati priču Andrije Gavrilovića, koji je u Srbiji radio kao spasilac na kupalištu na reci i nije imao nijedan slučaj spasavanja sve do pred kraj rata kada je iz vode izvukao nemačkog oficira. Podvig koji je napravio će mu presesti kada okupacione vlasti reše da ga odlikuju, a njegovo herojsko delo završi na stranicama tadašnje štampe. Po završetku rata Andrija emigrira u Zapadnu Nemačku. Kada je i tamo završio radni vek jedina mu je želja da bude sahranjen na teritoriji FNRJ. Njegova molba i odbrana pred sudom sliče Platonovoj priči o odbrani Sokratovoj.

Groteskna sudbina ovog običnog čoveka iz naroda će vam razvući osmeh preko lica koliko god situacije kroz koje prolazi bile ozbiljne i tragične, ali i ukazati na licemerje u svim političko-društvenim sistemima.

„O miševima i ljudima“ – Džon Stajnbek

Još jedan kratak roman za brzo čitanje. Za razliku od prethodna tri ovde se nećete mnogo smejati. Radnja prati dva prijatelja Džordža i Lenija koji je zaostao u razvoju. Iako različiti ova dva radnika u kalifornijskim poljima u doba velike depresije druženjem pobeđuju otuđenost, prihvataju svaki posao na koji naiđu i maštaju o svom komadu zemlje. Kada nađu posao za koji misle da im može ostvariti snove planove će im poremetiti Lenijeva osećanja prema koketnoj ženi na ranču. Stajnbek nas u ovom romanu koji s pravom nosi tituli jedne od najkontroverznijih knjiga XX veka vodi kroz nade i snove američke radne klase, život siromašnih, predrasude prema ljudima sa invaliditetom, rasizam i seksizam. Kraj će vas dobro prodrmati o ostaviti snažan utisak.

„Čovek po imenu Uve“ – Fredrik Bakman

Lagano štivo o pomalo teškom čoveku koji često tera mak na konac.

Uve je nadrndani penzioner koje svakodnevno ide u obilazak svog naselja, proverava kako su bicikli parkirani, da li je smeće dobro razvrstano i uvek bez osmeha. Ne baca, već popravlja stare stvari. On je čovek koji vozi „saab“ i ne menja marku automobila. Čak se posvađao sa jedinim prijateljem kad je ovaj kupio BMW. Ali iza ljušture mizantropa kako skriva se ljudsko lice sa životnom pričom punom tuge. Tu ljušturu će, kroz toplu priču, ukloniti ostali junaci ovog romana – jedna trudna strankinja, njen smotani muž i njihove dve ćerke „male hodajuće govorne mane“, debeli komšija, prijatelj s Alchajmerom, jedan tinejdžer, jedna mačka i njegova jedina ljubav Sonja čija smrt je od njega napravila još većeg namćora. I ovaj roman se brzo čita, ali će vas naterati da se setite onih važnih malih stvari, naučiti da malo dugačije mislite o gubitku, pozovete prijatelje, uz osmeh nazovete „dobar dan“ nadrndanom starijem komšiji.

Preporučuje Jovana Veljković, urednica Zabave:

„Moja genijalna prijateljica“ – Elena Ferante

Roman o dvema najboljim prijateljicama koje su potpune suprotnosti. Ovo je porodični, društveni, ljubavni, ali i roman jednog vremena, čija je radnja smeštena u siromašnom predgrađu Napulja. Priča koja se može čitati iz ugla liberalnog feminizma, a u kojoj se glavne junakinje, iako na potpuno suprotne načine bore za rodnu ravnopravnost, i što je najvažnije, u tome uspevaju.

„Tajne slavnih Srba“ – Aleksandar Đuričić

U ovoj uzbudljivoj knjizi se prepliću strasti najznačajnih umetnika od Ive Andrića, Meše Selimovića, Mire Trailović, Crnjanskog i Desanke Maksimović do Ćirilova, Mike Antića, Pavla Vuisića, Milene Pavlović Barili, Nadežde Petrović… Neponovljive anegdote, intelektualne delicije, storije o velikim prijateljstvima i ozbiljnim sukobima. Progoni, zatvorenički dani, misteriozne smrti samo su neke od kulisa kroz koje su prolazili junaci ove knjige, koja tera i na suze i na smeh.

„Mesečina“ – Pjer La Mir

Knjiga koja pripoveda o životu slavnog kompozitora Kloda Debisija je svakako jedna od mojih preporuka. Lepim, pitkim i prijemčivim stilom, pisac Pjer La Mir je uspeo da dočara koliko je bila jaka ljubav ovog kompozitora prema muzici i njegovu želju da ostavi svoj lični pečat kao stvaralac. Želeo je da odstupi od nametnutih, strogih pravila. Voleo je da eksperimentiše… Njegov trnovit put ka slavi, pratio je i buran ljubavni život, kao i njegov proces emotivnog sazrevanja… Ova kniga o životu slavnog kompozitora može nam biti podsetnik da su ljubav, posvećenost i talenat uvek ekvivalent uspehu, kao i hrabrost da menjamo već ustaljena životna pravila.

 

„Prodavačica“ – Sajaka Murata

Keiko Furukura ima 36 godina i tačno polovinu svog života zaposlena je kao prodavačica. Tu se jedino oseća kao da ima svrhu i po prvi put u životu uklopljena je u svoje okruženje. Prateći ritam svakodnevnih poslovnih obaveza i kopirajući izgled, ponašanje i govor svojih kolega Keiko je gotovo savršeno sakrila svoje nesnalaženje u svetu odraslih i prilagođenih. Uzbudljivo čudan i zabavan japanski roman o neobičnoj prodavačici iz mini-marketa.

„Trafikant“ – Robert Zetaler

Sedamnaestogodišnji Franc Huhel putuje u Beč gde ga čeka posao šegrta u trafici Ota Trsnjeka, starog prijatelja njegove majke. Otova trafika je mali epicentar društvenog života gde zalaze ljubitelji štampe i duvana svih klasa i političkih uverenja te burne 1937. godine. Tu će Franc, između ostalih, upoznati i Sigmunda Frojda, sa kojim će, vremenom, razviti jedinstveno prijateljstvo. Uzbudljivo štivo govori i tome kako funkcioniše propaganda, kako se putem novina ljudima stavlja meta na čelo. Vrlo korespondira sa onim što se događa sada i ovde, 2020 godine.

„Kako se na srpskom kaže ljubav“ – Hadži Aleksandar Đurović

Zbirka refleksivne poezije. Nesvakidašnji format i na neki način interaktivni sadržaj. Primer toga da je malo nekad sasvim dovoljno i nešto gde možete pronaći i bivše, i sadašnje i buduće ljubavi. Kao nastavak ove zbirke postoji i „Kako se na srpskom kaže tuga“.

Preporučuje Stojan Drčelić, urednik Hronike:

„Iza zavese“ – Karmen Martin Gajte

„Iza zavese“ Karmen Martin Gajte je čudesan, kod nas malo poznat roman o Frankovoj Španiji. Doba Franka u doba Korone, roman o malim fašizmima i malograđanskom licemerju u totalitarnom društvu.

„Uspomene i razmišljanja“ – G.K. Žukov

Moje omiljeno štivo kad sam u oskudici sa koncentracijom. To su ovi dani. S obzirom na to da ga smatram najznačajnijom figurom pobede nad nacizmom, uvek ga rado pročitam.

„Dečaci Pavlove ulice“ – Ferenc Molnar

Moja knjiga amajlija. Štivo za za sva vremena, moj test na koronu. Kad ne budem više mogao da je čitam, gotov sam. Mislim , ne bih objašnjavao , ko je čitao na vreme, zna o čemu pričam.

„Te noći sam je video“ – Drago Jančar

Preporučujem na neviđeno,tek treba i sam da je pročitam. Zašto je preporučujem? Zato što od kad je moja supruga pročitala, ne mogu od brojnih prijatelja koji je čitaju nikako da stignem na red. Evo je najzad kod mene, svi je hvale, videćemo…

„Prokleta avlija“ – Ivo Andrić

„Prokleta avlija“ je po mom uverenju najbolje Andrićevo delo i ja mu se stalno vraćam. Izolovanost, teskoba, izuzetno štivo  za ove dane.

Preporučuje Milojko Božović, urednik Kulture:

„Čarobni breg“ – Tomas Man

Jednom je Duško Kovačević rekao da čovek u današnje  vreme treba da uzme godišnji odmor ne bi li pročitao klasike. Evo iznuđenog mini-godišnjeg odmora (sem ako ne radite na portalu), idealnog za one koji imaju malo čitalačkog treninga i iskustva kako bi prvi put ili iznova uronili u čarobni svet Tomasa Mana i njegovog junaka Hansa Kastorpa. Još ako imate izdanje s plavim koricama iz 1980. eto uživancije.

„Nešto kao autobiografija“ – Akira Kurosava

Ovo raritetno izdanje Instituta za film nažalost više nije moguće pronaći kod nas, sem u retkim bibliotekama ili kod srećnika koji su ga nabavili pre 30-ak godina. Ali ga zato ima na engleskom jeziku.  Autobiografska priča najvećg japanskog i jednog od najznačajnijih svetskih reditelja ostavlja bez daha. Dva puta je pokušao da se ubije, drugi put samo čudom bio spasen, a nakon toga se vraćao i pravio remek-dela.  Nije samo za ljubitelje filma, već je svojevrsni vodič za život.

„Neispričane priče“ – Rajko Grlić

Još jedna autobiografska knjiga iz pera filmadžije. Sticajem srećnih okolnosti i posla kojim se bavim ovih dana ponovo iščitavam ovo delo za potrebe feljtona koji svakodnevno obljavljujemo. Gorko-slatka istorija Grlićeve intimne, ali i naše zajedničke prošlosti, začinjena znanim i neznanim likovima.  Pisano zavodljivim stilom.

„Vodič kroz požare“ – Ognjenka Lakićević

Nisam skoro čitao neku poeziju za koju sam imao utisak da sam je bar u jednom trenutku života proživeo, kao što je to bio slučaj sa ovom relativno svežom zbirkom pesama u izdanju LOM-a.

„Biti sa drugim“ – Grigorije Durić

Koga zanima da u ove praznične dane čita duhovno-filozofsku literaturu evo razmišljanja jednog po svemu neobičnog crkvenog velikodostojnika, ali i čoveka. Kao što ni Kurosava nije samo za filmofile, tako ni Grigorije nije samo za one koji sebe smatraju vernicima. Radi se o njegovom doktoratu priređenom u knjigu. Izdvajam jednu rečenicu: „Drugi je, kako najčešće imamo prilku da vidimo i čujemo, za savremenog čovjeka uglavnom frustracija, ali, opet, još uvijek očigledno da bez drugog ne možemo“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram