Bradley Cooper
Bredli Kuper Foto:EPA-EFE/Javier Etxezarreta

Definitivno smatram da sam zatvoren i stidljiv. Ali, morate gotovo da se predate činjenici da je danas nemoguće čuvati privatnost, kaže glumac i reditelj Bredli Kuper.

Slavni glumac Bredli Kuper sarađivao je s mnogim poznatim rediteljima među kojima su Klint Istvud, Giljermo del Toro i Pol Tomas Anderson. Godine 2018, oduševio je publiku svojim režijskim debijem, strastvenim i potresnim rimejkom – “Zvezda je rođena”. Nakon toga je režirao i glumio, bio koscenarista, koproducent, u filmu “Maestro” očaravajućoj priči o životu legendarnog Leonarda Bernštajna za koje je nominovan za Oskara i BAFTA nagradu.

Bredli Kuper i Leonard Bernštajn Foto:WFPA / Alamy / Alamy / Profimedia/Chris Pohlert / AFP / Profimedia

Tim povodom je govorio u Britanskom filmskom institutu (BFI) u Londonu o filmu „Maestro“, muzici koja prožima sledeći film i poseti festivalu Glastonberi sa Majklom Fazbinderom kako bi videli “Metaliku”.

Odgovarajući na pitanja reditelja Stivena Daldrija, pohvalio je talentovane partnerke s kojima je radio – Keri Maligan, Lejdi Gagu, Emu Stoun i Dženifer Lorens, a za Klinta Istvuda i Roberta de Nira je rekao da su mu uzori i idoli, prenosi „Holivud riporter“.

S obzirom na Kuperovo filmove sa muzičkom tematikom, Daldri ga je upitao da li će njegov sledeći film „Is This Thing On?“ sa prijateljem Vilom Arnetom, koji će takođe režirati i u kojem će glumiti, ponovo imati muzičke tonove.

– Biće to mali film od 10 miliona dolara koji ćemo snimati na jesen. Ali, smeši se muzika, ne mogu da je izbegnem – otkrio je Kuper, ipak signalizirajući da muzika nije u fokusu priče.

Glumac je sa velikim entuzijazmom govorio o svojim ostvarenjima, a posebno se osvrnuo na najnoviji „Maestro“, priči o odnosu između Leonarda Bernštajna i njegove supruge. Dodao je da je malo spavao tokom snimanja, posebno zbog priprema za kosu i šminku.

– Stizao sam četiri i po sata pre nego što bi ekipa došla, u prikolici smo stvarali lika Lenija. Spavao sam verovatno tri i po, četiri sata noću tokom celog filma. Volim dremke – rekao je s osmehom.

Daldri ga je pohvalio što izvlači snažne performanse od svojih filmskih partnera, kada glumi i režira.

– Pripremam se, pripremam, pripremam i onda i sve to bacim. Što više snimate film, to više počinje da vam govori šta želi. Dakle, to je mnogo realističniji organizam koji možete videti i osetiti. Pomaže mi to što sam glumac i što sam dugo u ovom poslu. Zato pokušavam da stvorim okruženje u kojem bih znao da se osećam prijatno. I jedna stvar koju sam rano naučio jeste da, ako možete da dozvolite i neuspeh na setu, svi se otvaraju. Mislim da me gledaju kako ne uspevam ceo dan da isplivam i to im daje tu dozvolu. Nadam se da glumci sada osećaju da mogu jednostavno da se opuste – otkrio je Kuper.

Posebno se zahvalio Keri Meligan, svojoj partnerki u ovom filmu, rekavši da je neverovatna, zver od glumice.

Upitan o četiri filma koje je snimio sa Dženifer Lorens, Kuper se prisetio da su morali zajedno da nauče ples za film „Silver Linings Playbook“.

– To je zaista ono što mislim da nas je dovelo do mesta gde smo se zaista osećali opušteno. Ali, ona je veoma pristupačna, duhovita, otvorena i neverovatna glumica. Ona ima sve.

A onda je pohvalio Emu Stoun, s kojom je radio na filmu „Aloha“.

– Ona je najveća!

Zatim je govorio o Lejdi Gaga i istakao da filma “Zvezda je rođena” ne bi bilo bez nje.

– Ona je nuklearno oružje. Sećam se kad sam prvi put otišao kod nje kući, počela je da peva. I svaki put kad bi pevala na setu, cela ekipa bi zanemela i samo se gledala. Da ne zaboravite, bila je uključena u deo procesa pisanja scenarija takođe.

Popularni glumac je zabavljao publiku pričama o poseti muzičkom festivalu Glastonberi sa Majklom Fazbinderom. Takođe, i pričom o sceni snimljenoj na Glastonberiju za taj film.

– Festival to nikada ne dozvoljava, ali ja idem već toliko dugo i prijatelj sam s organizatorima. Prvi put sam tamo bio kada sam igrao predstavu “Čovek slon” u Londonu tokom sezone 2014-2015. godine. Majkl Fazbinder i ja smo otišli na festival jer je svirala Metalika koju obožavam.

Upitan da li bi mogao ponovo da radi u pozorištu, Kuper je rekao da je imao tremu, i da mu je stajanje pred ljudima izgledalo kao „noćna mora“.

Postao je emotivan gledajući emotivne scene iz prošlih filmova i Daldri ga je upitao o privatnoj reputaciji.

– Definitivno smatram da sam zatvoren i stidljiv. Ali, morate gotovo da se predate činjenici da je danas nemoguće čuvati privatnost. Tako da je to više reči o prihvatanju stvarnosti, umesto stvaranja sopstvene stvarnosti koja ne postoji.

Podelio je i svoja iskustva o filmskoj industriji, šarmirajući publiku i izazivajući smeh i aplauz tokom gostovanja. Posebno kada je objasnio kako je imao problema u pronalaženju glasa za svoj lik u filmu „Zvezda je rođena“ pre nego što je odlučio da ga prilagodi prema kolegi iz filma.

Bradley Cooper
Bredli Kuper Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

– Sem Eliot je iz Sakramenta, iz Kalifornije. I on ima naj… Jednostavno želim da ga slušam ceo dan. To je moja predstava o pravom muškarcu.

Rasprodati događaj „Razgovor sa Bredlijem Kuperom” održan je u Centru Sautbenk u britanskoj prestonici. Prošle nedelje, njegov film „Maestro“ osvojio je sedam nominacija za BAFTA nagrade. Dobio je nominacije Britanske akademije za tri priznanja u kategorijama – najbolji glavni glumac, najbolji reditelj i najbolji originalni scenario. Nominovan je za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu, najbolji film i za najbolji originalni scenario kao koautor.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar