Foto: Tanjug/ AP Photo/Mark Humphrey, File

Pevač prepoznatljivog promuklog i nežnog glasa, Keni Rodžers, preminuo je 20. marta prirodnom smrću. Imao je 81 godinu. Mnoge žene pamtiće ga po senzualnoj baladi "Lady" u kojoj peva svojoj gospi da je njen vitez u sjajnom oklopu.

Godine 2017, posle šest decenija muzičke karijere koja je obuhvatala džez, folk, kantri i pop, sa hitovima „The Gambler“, „Lucille“ i „Lady“, Keni je održao svoj poslednji koncert, u Nešvilu.
Prodao je preko 100 miliona albuma, osvojio je tri Gremija, bio zvezda TV filma zasnovanog na svojoj pesmi i objavio neverovatnih 30 singlova koji su zauzeli prva mesta na američkim pop, kantri i folk listama.

Uprkos ovoj mešavini žanrova, insistirao je na tome da želi da ga pamte kao kantri muzičara.
– Ili radiš ono što i svako drugi samo bolje ili radiš ono što niko ne radi i ne privlačiš poređenja. A ja sam izabrao ovo drugo jer nikada neću biti bolji od Džonija Keša ili Vilija ili Vejlona u onome što su oni uradili. Tako da sam pronašao nešto što mogu da radim a što neće da nameće poređenja sa njima. Ljudi su mislili da je moja želja da promenim kantri muziku ali to mi nikad nije bila namera – rekao je Rodžers 2015.

 

Tokom duge karijere redovno je sarađivao sa koleginicama na duetima, ali nezaboravna je ostala pesma „Islands in the Stream“ koju je otpevao sa Doli Parton. Njih dvoje su „upareni“ na predlog Berija Giba (Bee Gees) koji je i komponovao pesmu.
– Beri mi je dao pesmu i četiri dana sam je pevao u studiju bez prestanka. Na kraju sam mu rekao, „Čak mi se više i ne sviđa“. A on je odgovorio, „Znaš šta nam teba? Treba nam Doli Parton“. Pomislio sam, čovek je vizionar – sećao se Rodžers godinama kasnije.
Plan je ispao savršen a pesma jedna od najvećih hitova.
– Od trenutka kada je Doli ušetala u studio ta pesma više nije zvučala isto – rekao je Keni.

Nastavili su da snimanju duete i u narednim godinama. Poslednji je bio iz 2013, „You Can’t Make Old Friends“.
– Nikada ne znaš koliko nekoga voliš dok ga ne izgubiš. Imala sam divne godine i divne trenutke sa svojim prijateljem Kenijem, ali više od muzike i uspeha volela sam ga jer je bio divan čovek i pravi prijatelj – izjavila je Doli Parton na vest o njegovoj smrti.

Muzičar Don Henli je otkrio da mu je Keni dao najbolji savet u životu: „Bolje bi ti bilo da budeš fin sa ljudima koje srećeš na putu ka vrhu jer ćeš iste te ljude sresti i na putu nizbrdo“.

Životna priča Kenija Rodžersa kao da je iz nekog romana sa zapletom „od trnja do zvezda“.

Rođen je 21. avgusta 1938. u radničkim stanovima u Hjustonu kao četvrto u porodici sa osmoro dece stolara pijanice i stroge religiozne majke koja je radila kao pomoćno medicinsko osoblje.
Kada mu je bilo 19 godina snimio je zlatni singl „That Crazy Feeling“ ali bila je to početnička sreća. Prodaja je počela da opada, uspeh je izostao i Keni se pridružio džez grupi „The Bobby Doyle Three“ kao basista.

Proboj na muzičkoj sceni napravio je 1966. kada se iz Hjustona preselio u Los Anđeles i postao član folk grupe „New Christy Minstrels“. Sledeće godine, je sa još tri člana „Minstrela“ osnovao „First Edition“, grupu koja je prkosila žanrovima i stigla među top 5 singlova psihodeličnom pesmom „Just Dropped In“.

 

Svirali su nešto između kantri roka i folka, ali su se raspali 1974. i Rodžers je krenuo u solo vode. Tri godine kasnije snimio je hit baladu Lucille koja mu je donela i prvu Gremi angradu.

Odjednom zvezda preko noći, pravio je hit za hitom više od jedne decenije. Tokom sedamdesetih i osamdesetih bio je superstar u pravom smislu te reči.
„The Gambler“ (Kockar) će 1978. postati njegova najpoznatija pesma koja će mu doneti i glavnu ulogu u istoimenom TV-filmu, gde je igrao profesionalnog kockara Brejdija Hoksa.

Posle Berija Gibsa, još jedna pop zvezda, Lajonel Riči, napisala je za njega 1980. vanvremensku baladu „Lady“ koja počinje stihovima: „Gospo, ja sam tvoj vitez u sjajnom oklopu i volim te“. Nema žene koja nije tih godina uzdisala za njim.

 

Bio je jedan od prvih izvođača kantri muzike koji je nastupao u rasprodatim arenama, na albumu „Share Your Love“ gostovali su mu Majkl Džekson i Gledis Najt a Lajonel Riči mu je napisao još tri pesme.
Novi uspešan duet, sa Šinom Iston, „We’ve Got Tonight“, snimio je 1983.
Učestvovao je u brojnim dobrotvornim akcijama, zdušno podržavao mlađe kolege, pevao je i na čuvenom singlu „We Are The World“ za gladne u Africi, ulagao je novac u restorane, turističke brodove, knjige, fotografiju…

U poslednjoj deceniji 20. veka polako mu je slabila moć hitmejkera ali je i dalje bio popularni zabavljač sa redovnim živim nastupima.

 

Na kratko je uspeo da vaskrsne slavnu prošlost 2000. godine kada je istovremeno promovisao singl „Buy Me A Rose“ i imao epizodnu ulogu u seriji „Touched By An Angel“. Prvi put posle 13 godina imao je pesmu na vrhu kantri liste.
– Pokušavao sam da ne pravim kompromise. Pravio sam pesme u koje sam verovao. Ako postoji nešto u šta veruješ, treba da se držiš toga i posvetiš mu se potpuno. Mislim da sam to najbolje znao da radim: verujem u nešto i ne odustajem – izjavio je 2017.

Keni se ženio pet puta. U trenutku smrti bio je u braku sa 28 godina mlađom Vondom Miler (52) koju je upoznao dok je radila kao konobarica u Atlanti. Venčali su se 1997. i imaju 14-godišnje blizance. Na svadbi joj je rekao: „Daću ti budućnost ako mi oprostiš moju prošlost“.
Priznao je da su Vondini roditelji bili protiv toga da im se ćerka zabavlja sa njim.
– Oni su dve godine mlađi od mene. Nazvali su me kada smo počeli da se viđamo i rekli, „Hoćemo da znaš da nam se ne sviđa to što radiš sa našom ćerkom“. Rekao sam im, „Ne krivim vas. Mislim da ni ja ne bih bio oduševljen, ali ću vam nešto obećati: nikada neću lagati ni nju ni vas“ – otkrio je jednom prilikom.
Iz drugih brakova imao je još troje dece: ćerku Kerol (60) i sinove Kenija Juniora (55) i Kristofera Kodija (37).
Upitan koja je njemu najdraža numera, rekao je:
– „Lady“. Zapravo, ne. To bi bila pesma „We’ve Got Tonight“.

„Imamo večeras, kome treba sutra?“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram