Foto: Kreativan centar/Promo

U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga za predškolce i mlađe osnovce - "Kawaii. Slatke životinje - Crtanje korak po korak". Napisala i ilustrovala Izabel Landi.

Kavaii (kavai) je japanska reč koja znači slatko, a istovremeno označava i japanski umetnički stil u kojem se posebno naglašava ljupkost prikazanih likova. Kavai ilustracije su već na prvi pogled prepoznatljive po pojednostavljenom crtežu, zaobljenim formama, velikim glavama i umekšanim crtama lica. Svedeni detalji i jasne pastelne boje kod posmatrača izazivaju očekivani kavai efekat – osećaj nežnosti i simpatije.

Foto: Kreativan centar/Promo

Prvi poznati primer kavai crteža je Helo Kiti. Ovaj veoma popularan lik, nastao pre skoro pola veka, postavio je standarde koji su i danas odlike ovog stila. Iako je kavai usko povezan sa japanskom vizuelnom estetikom, sve češće se sreće i u ostalim delovima sveta. Osim toga, danas je kavai prisutan ne samo u knjigama i drugim proizvodima za decu, već se kao uspešno sredstvo komunikacije javlja u vidu logoa i maskota namenjenih svima.

Knjiga „Kawaii. Slatke životinje“ pomoći će detetu da postepeno ovlada tehnikama kavai stila i nauči da crta prekrasne slike raznih životinja. Sadrži opšta uputstva i preporuke za to kako se pripremiti za crtanje, kao i niz zadataka datih po fazama koje treba slediti. Dete će moći da izabere svoje favorite među ponuđenim ilustracijama, a naučiće da kreira i sopstvene junake u omiljenom japanskom stilu.

Autorka i ilustratorka knjige Izobel Landi završila je ilustraciju i animaciju na Univerzitetu Kingston u Londonu. Posebno je zanimaju raznovrsni i karakteristični umetnički pristupi kojima se mogu obogaćivati priče za decu.

Bonus video – Bend Ljubičice_ Dobili smo stotine klipova dece koja pevaju našu pesmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar