Karamarković i Bonaventura na otvaranju festivala u Pančevu

Kultura 27. okt. 202013:10 > 13:12
Podeli:
Irina Karamarković, Foto: Pančevački Jazz Festival/Promo

Pevačica i kompozitorka Irina Karamarković i italijanski bandoneonista, pijanista i kompozitor Danijele Di Bonaventura nastupiće na otvaranju 23. Pančevačkog džez festivala koji će ove godine biti održan od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Publika će moći besplatno da uživa u koncertima šest internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije i Izraela, saopštili su danas organizatori.

“Prve festivalske večeri, 5. novembra u 19 časova, nastupiće vokalistkinja i kompozitorka Irina Karamarković, koja poslednje dve decenije živi i radi u Austriji. Ova umetnica će na koncertu u Pančevu predstaviti program ‘Gunslinging Charles – Tribute to Charles Mingus’ posvećen jednom od najznačajnijih muzičara u istoriji džeza – kontrabasisti i kompozitoru Čarlsu Mingasu”, ističe se u najavi festivala.

– Mingas je jedan od mojih najbitnijih muzičkih uticaja i u velikoj meri je doprineo estetici mog dela. Pisala sam i magistarski rad o političkom u njegovom stvaralaštvu. Mingas je uglavnom poznat kao basista, ali ja ga vidim kao kompozitora, filozofa i inovatora. Ne verujem u “klasične” omaže i delu ovog čoveka moram pristupiti aranžerski radikalno i inovativno – kaže Irina Karamarković.

Ona će će nastupiti sa muzičarima iz Beograda – gitaristom Bratislavom Radovanovićem, saksofonistom Dušanom Petrovićem, basistom Branislavom Radojkovićem i bubnjarom Feđom Franklinom. Nastup na Pančevačkom džez festivalu će biti internacionalna premijera njenog novog koncertnog programa.

Kako se navodi, u nastavku večeri, do 20.30 časova nastupiće italijanski bandoneonista, pijanista i kompozitor Danijele Di Bonaventura sa svojim sastavom Band’Union.

Danijele Di Bonaventura i sastav Band’Union, Foto: Pančevački Jazz Festival

“Veteran tamošnje scene od početaka karijere je predstavljao idealan primer muzičara koji transcendira žanrove – bilo da se radi o džezu, klasici, ili tradicionalnoj muzici mediteranskog podneblja. Diskografski aktivan od sredine devedesetih, nastupio je na preko 90 albuma kao bendlider ili gostujući muzičar, te svirao sa legendama italijanskog džeza poput Enrika Rave, Paola Fresua, Stefana Bolanija, i mnogih drugih. Sa kvartetom Band’Union je od 2013. snimio nekoliko albuma, predstavljajući se kao neprevaziđen liričar i bendlider kome su u prvom planu lepota melodije i kristalno jasni aranžmani. Poslednji album ovog benda ‘Garofani rossi’ (Crveni karanfili) predstavlja kolekciju obrada protestnih i borbenih pesama nastalih širom sveta, među kojima su i klasici ‘Bella Ciao’, ‘Hasta Siempre Commandante’, popularna ‘Internacionala’ i mnoge druge”, saopštili su organizatori.

Ulaz na sve nastupe je slobodan uz prethodnu rezervaciju karata.