Foto: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

Putin i njegovi zvaničnici i generali su ratni zločinci a njegov režim je teroristički, stav je ruskog benda Pusi rajot.

Ruski bend Pusi rajot objavio je novu pesmu, u kojoj se ponovo protivi ratu u Ukrajini, cenzuri u svojoj domovini, ali i Zapadu koji „sponzorište ruski režim“ time što kupuje gas iz Rusije. Traže u novoj, još jednog angažovanoj i vrlo direktnoj pesmi i da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sudi pred Međunarodnim tribunalom u Hagu.

– Putin i njegovi zvaničnici, generali su ratni zločinci a njegov režim je teroristički – saopštile su članice benda nakon izlaska novog singla „Mama, ne gledaj televiziju“ (Mama, Don’t Watch TV), preneo je „Gardijan„.

Tačno deset meseci nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu ova pesma proistekla je, kako priznaju članice Pusi rajota, iz njihovog besa, ogorčenja, neslaganja, očajanja zbog Putinovih krvavih lutki, onih koje „vodi to kanibalsko čudovšite“.

Grupa je istakla kako je refren pesme bio inspirisan rečima zarobljenog ruskog regruta koji je svojoj majci rekao: „Mama, ovde nema nacista, nemoj da gledaš televiziju“.

Stoga su Pusi rajot naglasile kako ruska propaganda na dnevnom nivou „truje srca ljudi s mržnjom“. Navele su i s kojim reperkusijama se suočava svako ko se usprotivi režimu:

– Oni koji su protiv Putina bivaju zatvoreni, otrovani, i ubijeni – dodale su, povlačeći paralelu s tradicijom „političkog trovanja“ započetoj u fabrici otrova „Lab X“, zahvaljujući kojoj su zauvek ućutkani svi protivnici Sovjetskog saveza.

Foto: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

– Opozicija, članovi antivladinih pokreta postali su žrtve „eksperimenata“. A Putin je, izgleda, ponosan na ovu „tradiciju“ i nastavlja je: Aleksandar Litvinjenko, Sergej Skripal, Aleksej Navaljni, Vladimir Kara-Murza, Pjotr Verzilov…

Članice grupe poručile su i kako sav novac koji Kremlj dobija od međunarodne zajednice s kojom posluje biva pretvoren u „ukrajinsku krv“. Zato su iznele trostruki zahtev: jedan je embargo na kupovinu ruskog gasa i nafte, odnosno prodaju oružja Rusiji, drugi je zaplena imovine i svih računa ruskih zvaničnika i oligarha; i treći izvođenje Putina, ruskih zvaničnika i generala, kao i svih ostalih odgovornih za genocid nad ukrajinskim narodom pred Međunarodni sud pravde.

Zamolile su Pusi rajot Ruse da pokušaju da se odbrane od propagande i da ne učestvuju u ratu, da se oglušuju na pozive na mobilizaciju i odlaske u vojni komesarijat.

– Svaki čin protiv rata je važan – poručuju Pusi rajot, a u video spotu koji prati novi pesmu donose snimke razornih posledica rata u Ukrajini.

Kada je bend Pusi rajot osnovan 2011. godine, dame koje su ga tvorile bile su svojevrstan kolektiv žena umetnica. Skupile su se spisateljice, muzičarke, aktivistkinje, anarhistkinje… Jedna od njih, Marija Aljokina je tada još bila studentkinja na Institutu za žurnalizam i kreativno pisanje u Moskvi. Stvarala je protestne pesme, s temama, počev od represije nad ženama, preko klimatske krize u svetu, do homofobije u Rusiji i Putinovog autoritarizma.

I u početku ih nisu shvatali ozbiljno, naročito u zapadnim medijima. Ali, već naredne 2012. godine tri članice Pusi rajota, uključujući i Aljokinu, uhapšene su i osuđene na dvogodišnju zatvorsku kaznu. I dok ih je Amnesti internešnal tada okarakterisao kao političke zarobljenice, to zatvaranje muzičarki nije mnogo naštetilo ugledu Putina.

Marija Aljokina je Rusiju napustila još u aprilu i otišla na Island gde skuplja novac za dobrotvorne organizacije koje pomažu Ukrajincima kao i za ruske političke zatvorenike, a letos je ocenila u razgovoru za „Gardijan“ da imaju „novog Hitlera u Rusiji„.

Bonus video: Rat u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar