Ervin Vurm Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Slavni austrijski umetnik Ervin Vurm održaće večeras s početkom od 20 časova Javno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, gde je već gotovo dva meseca postavljena njegova izložba "Jedan minut zauvek".

Umetnikovo predavanje ispred MSUB-a, u kome traje Vurmova prva samostalna izložba u nas, predstavlja poklon svim ljubiteljima umetnosti, saopšteno je iz ovog muzeja.

Tokom večerašnjeg predavanja, kako je predviđeno, Ervin Vurm će s publikom podeliti svoje bogato, tridesetogodišnje iskustvo, i govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Izložba „Jedan minut zauvek“, otvorena 7. aprila u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, prva je samostalna postavka istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji i prva velika na Balkanu. Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, publici donosi delić tridesetogodišnjeg kompleksnog stvaralačkog opusa Austrijanca od 90-ih godina prošlog veka do danas. Pored „jednominutnih skulptura“ (One Minute Sculptures) pred publikom su Vurmovi čuveni radovi, kao što su „Uzana kuća“ (Narrow House), „Debeli automobil“ (Fat Car), „Debela kuća“ (Fat House), ali i apstraktne i performativne skulpture, takođe i fotografije, video-radovi, performansi, crteži, slike…

Posebno za izložbu u Beogradu, čiji su kustosi Maja Kolarić i Žerom Sans, Vurm je izveo novu seriju performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.

Izloba Jedan minut zauvek Ervina Vurma
Ervin Vurm, Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Uoči otvaranja izložbe Ervin Vurm je u razgovoru za Nova.rs priznao da je u Beogradu sve „tako lepo, živo, skroz kul…“, otkrivši:

– Znate, radio sam genetski test koji je pokazao da sam 60 odsto Balkanac. To je činjenica. Iako su moji roditelji, bake i deke, njihovi preci uglavnom iz Austrije, ne znam ko je stigao s Balkana. Ko zna šta su radili…

Takođe je istakao kako se nada da će izložbom, koja će trajati do 9. avgusta, publici doneti ono što je zanima:

– Nadam se da će to biti ono što vole, u čemu uživaju. Pozivam publiku da gleda moja dela, jer mislim da će iz njih izvući nešto dobro za njih. Zanimljivo mi je da je ovo prvi put da me je neko pozvao da napravim samostalnu izložbu u Beogradu. Ovaj grad me, u neku ruku, malčice podseća na dom. Sličnu arhitekturu, pejzaže imamo i mi u Austriji. Zapravo, i nema na prvi pogled neke tako velike razlike. Čini mi se da su i ljudi slični, tako interesantni.

Izloba Jedan minut zauvek Ervina Vurma
Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prisustvo večerašnjem predavanju ispred MSUB-a je besplatno, a u sredu, 1. juna Univerzitet umetnosti u Beogradu dodeliće u svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu počasni doktorat Vurmu zbog izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar