Foto: KCB/Promo

Knjiga "Umrežena slika" Maje Stanković biće predmet razgovora 5. maja s početkom od 19 sati u Galeriji Artget, saopšteno je iz Kulturnog centra Beograda.

Osim autorke, o „Umreženoj slici“ govoriće u petak Jovan Čekić, Miško Šuvaković, Jasmina Čubrilo, Borut Vild i Predrag Terzić.

Umetnički rad na početku 21. veka zavisi od sveprisutne digitalizacije, aktuelnih trendova na globalnom umetničkom tržištu, tankih ili nepostojećih granica između visoke i niske kulture. Koristimo se digitalnom reprodukcijom, i subjekt više nije jedini izvor slike niti je umetnik jedini proizvođač. Kako se svet sve više povezuje, širi se i kontekst u kome novonastali umetnički radovi cirkulišu, a njihov položaj najpribližnije se može prikazati mrežom. Smisao umetničkog rada zato postaje promenljiv i kontekstualan.

Maja Stanković je teoretičarka i istoričarka umetnosti koja u svojim radovima i istraživanjima pokušava da odgovori na pitanja: zašto je kontekst neophodan za razumevanje savremene umetnosti; kako su nestale jasne granice između institucionalnog i vaninstitucionalnog umetničkog delovanja, ali i između umetničkog i neumetničkog, ili kako je biopolitika ušla u umetnost i šta su biopolitičke prakse?

Stankovićeva je diplomirala istoriju moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu gde je i magistrirala i doktorirala. Jedna je od pokretača prvog elektronskog časopisa za savremenu umetnost di-passage.org, studentskog elektronskog časopisa o savremenoj umetnosti i kulturi Propeler (2010–2016) u okviru Departmana za digitalne umetnosti FMK, kao i platforme studijesavremenosti.org.

Maja Stankvić Foto: KCB/Promo

Od 2008. članica je međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, a tri godine kasnije počinje da predaje na Fakultetu za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti. Dobitnica je nagrade „Lazar Trifunović“ za 2018. godinu.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar