Edukativna radionica „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona
Foto:Promo

"Kako se gleda film - Mala škola filmskog bontona“ naziv je ciklusa radionica namenjenih deci uzrasta od osam do 15 godina koji počinje sutra u Kulturnom centru "Laza Kostić" u okviru Somborskog filmskog festivala, saopštili su organizatori.

Cilj radionica je obrazovanje novih generacija u oblasti audivizuelne umetnosti i povratak kulture odlaska u bioskope, navode organizatori. Radionice vode filmski kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković, autori knjiga „Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma“, „Kritički vodič kroz srpski film 2007-2017“ i „Najbolji srpski filmovi 21. veka“.

„Radionica se održava sa grupom dece koja, kroz gledanje filma i razgovor, kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno dolaze do zaključaka. Kroz upoznavanje sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma, polaznicima se omogućava da sagledaju strukturu audiovizuelnog dela, a to treba da im pomogne da shvate unutrašnju strukturu filma. Teme za diskusije su: emocija, likovi, radnja/zaplet, prostor, muzika, tehnička pitanja, kako gledamo film i kako bi trebalo gledati film danas i kako razgovarati o pogledanom filmu“, navodi se u opisu ovih radionica.

edukativna radionica „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona
Foto:Promo

Ceo projekat odvija se pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i u saradnji sa kućama „Centar film“ i „Five Star Film Distribution“, a nakon Sombora su radionice predviđene i u Subotici (tokom Festivala evropskog fima na Paliću), Vrnjačkoj Banji, Kanjiži, Vrbasu, Zrenjaninu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Loznici, Doljevcu, Trsteniku, Požarevcu, Leskovcu, Aleksincu i Novom Pazaru, dok je završnica planirana za kraj godine u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar