Martin Skorseze i Vim Venders Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stvarati film znači biti deo beskonačnog razgovora. Osećam se blagosloveno što sam većim delom svog života učestvovao u tom razgovoru. Što se tiče osvrtanja na svoju karijeru, to ne mogu još uvek. Nadam se da me čeka još koje ostvarenje, tako da se možda ipak ponovo za koju godinu vidimo ovde, kazao je slavni sineasta Martin Skorseze primajući sinoć počasnog Zlatnog medveda za životno delo na Berlinskom filmskom festivalu.

Skorsezea je predstavio nemački reditelj Vim Venders, koji je nominovan za Oskara za svoj najnoviji igrani film „Savršeni dani“. Venders je ispričao urnebesnu priču, koju je pratio slajdšou fotografija, o jednoj od svojih najranijih interakcija sa Skorsezeom na filmskom festivalu “Telluride” 1978. godine. Tada je naišao na reditelja i njegovu tadašnju devojku Izabelu Roselini pored puta sa probušenom gumom.

– Dame i gospodo, Martin Skorseze je uspeo da skine probušenu gumu – rekao je Venders uz gromoglasan aplauz dodajući:

– Ali, na njegovu veliku žalost, svi smo shvatili da njegov prokleti automobil na iznajmljivanje nema rezervnu gumu, što je bila prava nevolja – ceo trud je bio uzaludan.

Vim Venders Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok se slajd šou pretvorio u stari selfi Vendersa, Skorsezea i Roselinijeve u Vendersovim kolima, rekao je:

– Ovo je dokaz da je mladi nemački reditelj, opremljen panoramskom kamerom, izbavio svog američkog kolegu i njegovu buduću ženu od strašne sudbine!

Nakon Vendersovog uvoda, Skorseze je započeo svoj govor pričom o istoriji Berlinala i o tome kako je to uticalo na njega kao filmskog stvaraoca, posebno podsećajući na festival 1968, kada je Brajan De Palma osvojio Srebrnog medveda za „Greetings“, prenosi „Varajeti“.

Martin Skorseze Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

– Bio je to veoma važan događaj i prava prekretnica za sve nas – za Brajana, naravno, ali i za sve nas koji smo u to vreme radili niskobudžetno u Americi, posebno u Holivudu. Niskobudžetni, nezavisni filmovi bili su prilično retki u Americi u to vreme i tada se otvorio put za stvaraoce poput Džima Mekbrajda, Fila Kaufmana i mene – rekao je on.

De Palma je, dodao je reditelj, otvorio put ka tome da ih shvate ozbiljno:

– To mi je utrlo put da se sretnem sa De Nirom i da ga angažujem u filmu “Ulice zla”. I 10 godina kasnije, došao sam u Berlin prvi put sa “Razjarenim bikom”, 1980. i onda ponovo sa “Rolingstonsima” za “Shine a Light”, a zatim sa “The 50 Year Argument”.

Martin Skorseze Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Skorseze, čiji je najnoviji film „Ubista pod Cvetnim mesecom“ trenutno u konkurenciji za 10 Oskara, je kazao da su festivali mesto gde je upoznao svoju zajednicu kolega filmskih stvaralaca, uključujući Vendersa:

– Gledati filmove, davati komplimente, svađati se, ići svojim putevima. Mislim, šta drugo može da se radi kada postaneš opsednut nekom vrstom umetnosti? Kada to živiš, moraš da budeš sam. To je usamljeni deo, ali je toliko važno da zapamtite da ste, iako usamljeni, deo zajednice. A tu zajednicu ljudi pokreće opsesivna ljubav prema ovoj umetnosti koja se zove film!

Bonus video: Skorseze o novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar