Foto:privatna arhiva

Nisam imala prilike da se družim s njim mnogo u pauzama između snimanja, jer sam imala ogromnu odgovornost na filmu, ali kada sam uhvatila neko slobodno vreme, zaista sam bila u mogućnosti da za tako kratak period osetim kolika je duša od čoveka, kaže Sanja Rajačić, korediteljka i scenaristkinja poslednjeg filma preminulog glumca Marka Živića, “48 sati i 1 minut” (48 Hours and 1 Minute). 

Film “48 sati i 1 minut” koji je inspirisan slučajem 15-godišnje Tijane Jurić, koja je pre šest godina oteta, mučena i ubijena, je poslednje filmsko ostvarenje u kojem je glumio nedavno preminuli glumac Marko Živić. Na žalost, on nije dočekao premijeru filma čiji je autor Sanja Rajačić koja u Holivudu pravi karijeru kao Sonia Alexa. Ona je korediteljka, scenaristkinja i glavna glumica u filmu.

U razgovoru za Nova.rs Sanja kaže da je Marka upoznala kao devojčica na probama za predstavu „Maske“, u pozorištu Duško Radović.

– Još tada je ostavio veliki utisak na mene, ne samo zbog izvanredne glume, već i zbog načina ophođenja prema nama, kojima je to bila prva velika uloga, a i zbog same njegove energije koja je magična. Bilo mi je ogromno zadovoljstvo kada se nekoliko godina kasnije odazvao na poziv za audiciju za film: „48 sati i 1 minut“, i naravno svojom velikom zaslugom dobio ulogu. Ta njegova ljubav prema ovoj tematici i delu, je nešto što je mene, kao pisca i umetnika, učinilo veoma ispunjenom.

Foto:privatna arhiva

Kakva je njegova uloga u filmu?

– Marko glumi Lazara Nedeljkovića, oca jedne od nestalih devojčica. On je umetnička duša, puna ljubavi, koja meni predstavlja figuru oca, kog sam nedavno izgubila. Njegov najveci porok je alkohol, sa kim vodi bitku dugo, pogotovo nakon nestanka ćerkice Mile.

Koliko ste se privatno dobro upoznali, kakav je bio čovek?

– Nisam imala prilike da se družim mnogo s njim u pauzama između snimanja, jer sam imala ogromnu odgovornost na filmu, ali kada sam uhvatila neko slobodno vreme, zaista sam bila u mogućnosti da za tako kratak period osetim kolika je duša od čoveka i koliko svako u njegovom prisustvu poprimi tu sjajnu energiju i harizmu. Najviše ga se sećam kao veseljaka na proslavi koju smo imali kada smo stigli do polovine snimanja filma.

Foto:privatna arhiva

Šta si volela od njegovih ranijih uloga?

– Ne bih mogla konkretno da kažem imena likova, jer sam ga najviše gledala u pozorištu kad sam bila tinejdžer, pre nego sto sam otišla u inostranstvo, što je bilo davno, ali se sećam da sam ga baš volela kao umetnika. A po mom mišljenju, najbolji glumci i dolaze iz pozorišta. On me inače podseća na mog omiljenog glumca sa Brodveja, Marka Rajlensa, koji je briljantan, tako da ga se i ovde često setim jer dosta pratim Rajlensov rad. Eto, sad sam primetila da se čak isto i zovu.

Kada možemo da očekujemo premijeru filma “48 sati i 1 minut”?

– Dosta planova smo promenili zbog situacije u kojoj je ceo svet, pa ne preferiram da iznosim detalje, ali mogu samo da kažem da sam rezervisala kartu za Srbiju za mesec dana, tako da ćemo napokon saznati datum premijere. Najviše bih volela da to bude u Subotici zbog same Tijane Jurić, a evo sada i u Kruševcu, zbog Marka.

Foto:privatna arhiva

Koreditelj filma je Amerikanac Majkl Tijer, a pored Marka Živića i Sanje, glume još i Nataša Ninković, Radivoje Bukvić, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Branka Pujić i drugi.

Bonus video: Crveni fenjeri postaju zeleni ? – Andrijana Radojčić Nedeljković, Blažo Marković i Nebojša Đurasović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare