Izložba "Svetlost koju ne vidimo" Isidore Ivanović Foto:Galerija Singidunum

Izložba "Svetlost koju ne vidimo" Isidore Ivanović biće otvorena u ponedeljak, 29. aprila od 19 časova, u Galeriji Singidunum.

„Tragedija koja se dogodila 3. maja 2023. u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ zauvek je ostavila ožiljke na srcima i dušama svih nas. Svetlost koja se toga dana ugasila i praznina koja je nastala lebdeće nad našim gradom i zemljom večno. Iako ih većina nas nije upoznala, sa dubokim pijetetom i ljubavlju ćemo se sećati Ane, Angeline, Sofije, Adriane, Katarine, Bojane, Eme, Mare, Andrije i Dragana. Slikarka Isidora Ivanović, čije dete pohađa istu školu je svoju bol, strah, nemoć i nemir pretočila u umetnost, slikarstvo, u svoju primarnu i užu specijalnost“, istakla je istoričarka umetnosti Maja Škaljac Stanošević i dodala:

Izložba „Svetlost koju ne vidimo“ Isidore Ivanović Foto:Galerija Singidunum

„Kolekcija je nastajala mesecima, u periodu kada smo svi očekivali preuzimanje odgovornosti i prave poteze od strane ‘sistema’ i državnih institucija. Iako smo se svi nadali da će nas ova tragedija probuditi, izazvati naš zajednički ‘reset’, i da ćemo postati humanije društvo, desilo se upravo suprotno. Odgovorni su zatvarali oči, zataškavali su se propusti, a mediji su izveštavali senzacionalistički i nedostojno.“

Na slikama su predstavljena deca, svedena najčešće na jednu figuru koja svojim stavovima, izrazima lica i gestikulacijama izražavaju vrlo eksplicitno tugu, beznađe, strah, bespomoćnost… Prikazane u enterijeru ili eksterijeru, u okviru školskih zidina, asfalta ili nepreglednog nebeskog prostranstva, iz profila ili okrenuti leđima ka posmatraču, oni su krhki i sami… sami u svom očaju i tuzi. Gotovo na svakoj slici su različitim simbolima (suze, srca, kapljice, lišće, knjige, zvezde… ) prikazani njih desetoro.

Izložba „Svetlost koju ne vidimo“ Isidore Ivanović Foto:Galerija Singidunum

„Na taj način je autorka želela da nam skrene pažnju koliko naslikane devojčice i dečaci pate za svojim drugarima i Draganom. Da bi istakla njihovu ranjivost i izloženost, Isidora je sve dečake predstavila bez majica, a devojčice u lakim, letnjim haljinama bez ikakvih detalja u boji ili sa ličnim predmetima“, objašnjava Škaljac – Stanošević podsećajući da je Isidora ostala verna svom likovnom rukopisu i poetici, bez imalo patetike.

Isidora Ivanović je rođena 1983. u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti u Moskvi u klasi profesora V.N. Teljina, odsek slikarstvo. Bila je predstavnik Srbije na izložbama u Moskvi i Rjazanji (“Boje Srbije”), u Majamiju (Art Fest at Doral), u Majamiju na Art Baselu (Focus Serbia), u Sarasoti Florid… Dobitnica je brojnih domađih I internacionalnih nagrada. Članica je ULUPUDS-a i UPIDIV-a.

Izložba „Svetlost koju ne vidimo“ Isidore Ivanović Foto:Galerija Singidunum

Izložba je otvorena do 13. maja 2024. godine.

Bonus video: Gde smo zakazali posle tragedije u „Ribnikaru“: Bavili se simptomima, a ne korenom problema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar