Megalopolis Foto: Promo

Uoči večerašnjeg otvaranja 77. Kanskog filmskog festivala stigao je trejler za jedno od najiščekivanijih ostvarenja, koje je i u Glavnoj takmičarskoj selekciji smotre na Kroazeti - "Megalopolis" Frensisa Forda Kopole.

– Naš novi film „Megalopolis“ je najbolje delo kojim sam ikada imao privilegiju da „rukovodim“ – reči su slavnog američkog reditelja Frensisa Forda Kopole.

Frensis Ford Kopola Foto:EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Svetska premijera filma „Megalopolis“, na kom je Kopola radio decenijama, zakazana je za četvrtak na 77. Kanskom filmskom festivalu. A uoči premijere na Kroazeti konačno je pušten i prvi trejler za ovaj epski spektakl.

Kopola je scenario za ovo ostvarenje napisao još pre četrdesetak godina. I od osamdesetih godina prošlog veka pokušavao je da progura ovaj film kod velikih holivudskih studija, međutim, to mu nikako nije polazilo za rukom.

I legendarni reditelj, koji stoji iza trilogije „Kum“ ili ostvarenja „Apokalipsa danas“ i „Prisluškivanje“ (za oba je davnih dana ovenčan Zlatnom palmom u Kanu, prim.aut.), uzeo je stvar u svoje ruke i uložio čak 120 miliona dolara sopstvenog novca u film.

„Kada carstvo umire? Da li se samo sruši u jednom strašnom trenutku? Ne, ne. Ali, u jednom trenu dođe vreme kada ljudi više ne veruju u to“, tim rečima počinje trejler za „Megalopolis“, da bi onda počele da se smenjuju scene trke rimskih kočija, neba i nebodera metropola, ali i protesta.

Sinopsis „Megalopolis“, tako dugočekanog i stvaranog ostvarenja, kazuje da je posredi rimska epska bajka koja je smeštena u izmaštanu modernu Ameriku, preneo je „Varajeti„.

Grad Novi Rim mora da se promeni. Ali, ta promena neminovno vodi sukobu između genijalnog umetnika i arhitekte Cezara Katiline, kojeg igra Adam Drajver, i čija je težnja da „uskoči“ u utopijsku, idealističku budućnost, i njegovog glavnog protivnika, gradonačelnika Frenklina Cicerona. Taj gradonačelnik, kojeg tumači Đankarlo Espozito želi da zadrži regresivan status- kvo, gde se sve svodi na interese, pohlepu, ratovanje. Između te dve vatre našla se gradonačelnikova ćerka Julija Ciceron (igra je Natali Emanuel). Ona voli Cezara, zbog čega je poljuljana njena lojalnost spram oca. I Cezar je ponuka da otkrije šta zaista čovečanstvo zaslužuje – kroki je ovog spektakla, kojem neki unapred prognoziraju Zlatnu palmu.

U „Megalopolisu“, pored glavne zvezde, Drajvera, ali i Espozita i Natali Emanuel, igra sjajan glumački ansambl. Tu su i Obri Plazom, Šaja la Buf, Džon Vojt, Lorens Fišburn, Talija Šajer, Džejson Švarcman, Džejms Remar, Dastin Hofman…

Bonus video: Zvezde u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar