Foto: Manfred Breuersbrock

Najbolji srpski film u proteklih 12 meseci jeste "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a publika Festivala evropskog filma Palić imala je priliku da vidi i najnovije ostvarenje čuvene rediteljke Margarete fon Trote koja je poručila je da joj je čast što se njeno najnovije ostvarenje prikazuje baš na Letnjoj pozornici.

Novo, četvrto veče festivala evropskog filma Palić počelo je uručenjem nagrada povodom 30. rođendana ove filmske smotre. Za veliku godišnjicu čelnici festivala ustanovili su specijalna priznanja, replike Zlatnog tornja, glavne palićke nagrade, i prvi dobitnik prve večeri bio je Dušan Kovačević, scenarista i reditelj. A večeras su „malim tornjem“ darivani jedan od selektora Nil Jang, dama koja vodi PR službu festivala već godinama Monika Husar, i novinari Jeleni Lemajić i Dragan Jovićević.

Dodeljene su i tradicionalne nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS. Srpska sekcija Fipresci odlučila je da je najbolji srpski film između dva festivala „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Reditelji, koji su izašli na scenu Letnje pozornice, primivši večeras još jednu nagradu u nizu, ovoga puta iz ruku Božidara Zečevića, samo su se poklonili publici, ali nisu bili raspoloženi da mnogo pričaju. Umesto njih, producentkinja filma koji je festivalski život započeo na slavnom Venecijanskom festivalu prošlog septembra, Čarna Vučinić kratko je rekla:

Reditelji i producentkinja filma Da li ste videli ovu ženu na Paliću Foto: Damir Vujkovic/Promo

– Hvala Asocijaciji filmskih festivala Srbije i Festivalu evropskog filma Palić!

Za najbolju manjinsku srpsku koprodukciju proglašen je turski film „Sneg i medved“, a koproducenti Miloš Ivanović i Andrijana Sofronić takođe su se kratko obratili posetiocima na Letnjoj pozornici.

– Hvala žiriju i pogledajte fim u četvrtak u Abaziji!

Sprski koproducenti filma Sneg i medved Foto: Damir Vujkovic/Promo

Usledila su dva filma – „Nula kalorija“ Džesike Hausner ali ponajpre „Ingeborg Bahman“ legendarne nemačke rediteljke Margarete fon Trote. Publici se, umesto rediteljke koja je otkazala dolazak na Palić pre neki dan, obratila producentkinja Betina Brokemper:

– Margareta je tako želela da dođe ovde, ali uplašila se jer je ovde tako toplo. Kad je videla da je na Paliću 40 stepeni mislila je da je riskantno za nju da dođe ovde, jer je prešla osamdesetu godinu – kazala je Betina, a potom je pročitala pismo koje je slavna rediteljka uputila palićkoj publici:

„Osećam se ponosnom što će moj film biti prikazan pred vama na tako divnom festivalu. Ingeborg Bahman je jedna od naših najboljih pesnikinja i bila sam uzbuđena što ću snimati film o njoj. Dok je živela sa Maksom Frišom, o čemu pričamo u filmu, bile su to najdivnije ali i najbolnije godine njenog života. Nadam se da će vam se svideti film. Zaista mi je žao što nisam sa vama“, poručila je velika rediteljka, koja je svojevremeno bila jedna od prvih dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ Festivala evropskog filma Palić. A novi naslov o velikoj pesnikinji, koju igra Viki Krips, na Paliću je imao srpsku premijeru, dok je svetska bila na Berlinalu.

Bonus video: Zelenović o 30 godina Palićkog festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar