Jurica Pađen Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Imam jako puno prijatelja u Beogradu. Znam se skoro sa svim ovim većim bendovima, još iz vremena Jugoslavije. Spavali smo kod Cveleta, bivšeg basiste Bajage i Instruktora, dolazio sam kući kod Dejana Cukića, bio sam dobar sa dečkima iz Riblje čorbe… Znao sam sve – priča frontmen zagrebačkog benda Aerodrom za Nova.rs.

Jurica Pađen i Aerodrom sviraju večeras na besplatnom koncertu na platou ispred Kulturnog centra u Pančevu od 21h, i to je retka prilika za sve fanove ovog benda da gledaju njihov samostalan nastup u ovim krajevima. Pađen (Zagreb, 1955) je legenda zagrebačkog rokenrola, čovek koji je svirao sa čuvenim bendovima, od Grupe 220, preko Parnog valjka i Azre, ali sve vreme je bila tu njegova grupa Aerodrom. Svi znaju njihove hitove među kojima su najpoznatiji „Obična ljubavna pjesma”, „Fratello”, „Stavi pravu stvar”, „24 sata dnevno”, „Što si u kavu stavila”…

Foto: Ljubo Zdjelarević

Sa Juricom, inače jednim vrlo neposrednim i nepretencioznim čovekom, smo pričali telefonom dok je uživao u svojoj kući na Hvaru, i dok se polako spremao da krene za Zagreb, odakle će otputovati u Pančevo na svirku. Planira se i koncert u Beogradu, ali tek početkom iduće godine.

– Svirali smo poslednjih godina dosta po Srbiji, ali sve su bile grupne svirke, uglavnom po festivalima. U Beogradu sam pre rata poslednji put svirao sa Azrom, kada smo imali pet rasprodatih sala Doma omladine i kada je Džoni na svoj rođendan stavio dasku od WC šolje oko vrata – priseća se Jurica Pađen za Nova.rs.

Naravno, i grupa Aerodrom je imala brojne fanove u Beogradu za vreme bivše Jugoslavije.

– Da, svirali smo tada puno u Beogradu. Imali smo čak i svoj samostalni koncert na Tašmajdanu, i sećam se da je i Bora Čorba bio u publici. To je bilo polovinom 80-ih, period kada smo izbacili pesmu “Fratello”.

Frontmen Aerodroma često i sada dolazi u naš glavni grad, i ima ovde brojne prijatelje.

– Imam jako puno prijatelja u Beogradu. Znam se skoro sa svim ovim većim bendovima, još iz vremena Jugoslavije. Spavali smo kod Cveleta, bivšeg basiste Bajage i Instruktora, dolazio sam kući kod Dejana Cukića, bio sam dobar sa dečkima iz Riblje čorbe… Znao sam sve. Ali imam i prijatelje koji nisu poznati.

Foto: Stefan Lupino

Pađen je tokom karijere zaista prošao puno toga, svirao je sa najvećim zagrebačkim rokenrol figurama, od legendarnog Draga Mlinareca, preko Huseina Hasanefendića Husa (sa kojim je osnovao Parni valjak), pa do Džonija Štulića. Međutim, on ne želi da izdvaja nijedan period po važnosti.

– Teško mi je da to procenim, svaki period života nosio je nešto svoje, nešto drugo i zanimljivo. U svakoj od tih faza sam nešto novo naučio, nisam trošio vreme uludo, nego sam uvek iz svake saradnje izlazio sa više znanja. Zbog toga smatram da su to sve dragocena iskustva. Sarađujem i nakon toliko godina sa istim ljudima sa kojima sam i počeo, što najbolje govori da smo ostali u dobrim odnosima, i da je muzika jedino važna u celoj priči – iskren je Pađen.

Grupa Aerodrom zaista ima brojne velike pesme, nekome je “Fratello” najveća, nekome je klasik “Obična ljubavna pesma”, a neko obožava lascivnu “Stavi pravu stvar”.

– Istina je da je “Fratello” bio objavljen u Finskoj gde je bio hit, snimljen je i u Austriji i Nemačkoj, i to na španskom. “Obična ljubavna pesma” je objavljena na poljskom i bila je veliki hit tamo. Nedavno je bila emisija baš na poljskoj televiziji o jugo-roku, i pustili su snimak Aerodroma sa koncerta u Splitu iz 80-ih, pred 50.000 ljudi.

Foto: Damir Medić

Novi singl “Bura ore more”, pravi letnji hit, sa predstojećeg albuma koji se očekuje krajem godine, već se uveliko vrti po radio stanicama, pa i u Beogradu.

– U današnjoj hiper produkciji već je velika stvar da ljudi uopšte znaju da si nešto objavio, a kamoli da je pjevuše. Za mene je divno što vidim da ti znaš za pesmu. Imamo još jedan singl “Kad si već na nogama” koja je isto dobra stvar, ali “Bura ori more” je već hit u Hrvatskoj.

Priča se već uveliko da su “cajke”, kako Hrvati zovu narodnjake, preplavile celu Hrvatsku, a Jurica nam to potvrđuje.

– To je nepobitna istina. Ja muziku delim na dobru i lošu, a ne po žanrovima. Ima jako lošeg rokenrola, i dobrih narodnjaka. Ali ovo što klinci danas slušaju me ne čini sretnim, jer je u modi zadnji treš, oni slušaju lošu narodnu muziku, to je problem. Kultura je pokleknula, to je već stvar za sociologe. Muzika se sluša na brzinu, ono što ti doleti na telefonu ili Tik-toku postaje hit. Dešava se proizvodnja beskrajnih informacija, deca su podložna površnim znanjima, i to rezultira time da se tako odnose i prema muzici. Promovišu se potpuno pogrešne vrednosti i surovi materijalizam, samo imati, imati, imati…

Prošle godine Jurica Pađen je imao sukob sa Džonijem Štulićem, zbog nekoliko ličnih stvari lidera Azre koje je Pađen pronašao u svom podrumu posle 30 godina i smestio u Muzej Novog vala u Zagrebu.

– Žao mi je što se sve to dogodilo, jer je nepotrebno. Zbog nekakve tri stare zarđale pedale i jednog peškira dižeš medijsku frku i kačiš se za pizdarije, a trebalo bi da budeš kilometrima iznad toga, po svojim dostignućima i sposobnostima. Daj drugim ljudima malo da žive, dečki su organizovali taj muzej, ni iz džepa ni u džep. Ja tu sebičnost ne razumem – zaključuje Jurica Pađen.

Bonus video: Cane i poziv na veliki koncert Partibrejkersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar