Edip Foto: Nebojsa Babić

Predstava Edip po Sofoklu u režiji slovenačkog reditelja Vita Taufera u ponedeljak 22. i utorak 23. januara, biće izvedena na Sceni „Muhsin Erturul"” u Istanbulu.

Gradsko pozorište u kome će JDP gostovati dve večeri (Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi) dobilo je ime po slavnom turskom glumcu i reditelju Muhsinu Erturulu (1892-
1979). Pozorište je počelo sa radom 1964. godine, a 2010. otvorena je nova zgrada na istom mestu na kome je bila stara koja je delimično srušena.

Edip Foto: Nebojsa Babić

Predstava Edip je proteklih godinu dana učestvovala na jubilarnom desetom Interancionalnom teatarskom festivalu „Mitem” u Budimpešti, izvedena je u zagrebačkom ZKM-u, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu i u Ljubljani, na sceni Slovenskog narodnog gledališča Drama. Karte za sva gostovanja su bile rasprodate mnogo pre izvođenja, a ansambl predstave je uvek ispraćan stajaćim ovacijama u prepunim salama, kao i svakog puta kada je predstava igrana u JDP-u.

Sofoklova tragedija o Edipu, u kojoj igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović, od premijere 17. septembra 2022. godine na matičnoj sceni je odigrana 40
puta, a videlo ju je skoro 22000 gledalaca. Karte za tri do četiri izvođenja mesečno rasprodate su odmah po puštanju u prodaju.

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar