Jugoslav Pantelić o 9. danu Festa: Film koji se ne propušta

Kultura 15. maj. 202108:00
Podeli:
Jugoslav Pantelic
Jugoslav Pantelić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pogledajte kompletan vodič za sve filmove na programu 9. dana Festa, 15. maja, uz naročit osvrt na pojedina ostvarenja po izboru umetničkog direktora i selektora festivala Jugoslava Pantelića.

„Otac“ (V.Britanija, Francuska), 97′
Režija: Florijan Zeler
Uloge: Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Mark Gatis

Siže: Entoni ima 80 godina, nestašan je, prkosno živi sam i odbacuje pomoć negovatelja koje njegova ćerka En ohrabrujuće dovodi. Pomoć takođe postaje nužna i za En jer ona više ne može svakodnevno da posećuje oca čija se veza sa stvarnošću ruši. Dok doživljavamo oseke i plime njegovog sećanja, postavlja se pitanje za koliko sopstvenog identiteta i prošlosti Entoni može da se drži? Kako se En snalazi dok tuguje zbog gubitka oca, dok je on još živi i diše pored nje?

Film Florijana Zelera je nešto što nikako ne treba da se propusti. Maestralno ostvarena uloga ser Entonija Hopkinsa najbitiniji je ali ne i jedini razlog za to. Ovo je film koji kao da nudi sliku materijalizovanih osećanja, emocije. Đavolski siguran u svakoj grimasi, izrazu patnje ili euforične uvertire koja ne doživljava razradu, Hopkins u ovom filmu ostvaruje ulogu kojoj je mesto na spisku onih najboljih u (usudiću se da kažem) istoriji filma – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Selekcija: Gala
Vreme: 19
Mesto: Centar „Sava“

 

Na današnjem programu su i sledeći filmovi:

Centar „Sava“
11 – Gala
Zvuk metala (The Sound of Metal)
SAD / 120′

Režija: Darijus Marder
Uloge: Riz Ahmed, Olivija Kuk, Matje Amalrik

Ruben, bubnjar hevi-metal benda i bivši zavisnik, počinje da gubi sluh. Kada mu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, on pomisli da su njegova karijera i život gotovi. Devojka ga odvodi na rehabilitaciju za gluve osobe, nadajući se da će to sprečiti recidiv i pomoći mu da se prilagodi novom životu. Nakon što je dočekan i prihvaćen takav kakav jeste, Ruben mora da bira između nove stvarnosti i života kakav je nekada poznavao.

Centar „Sava“
13.30 – Festovih 50
Beti Blu (37° 2 le matin / Betty Blue)
Francuska / 185′

Režija: Žan-Žak Beneks
Uloge: Beatris Dal, Žan-Ig Anglad, Đerar Darmon

Beti i Zork žive u kući na obali. Vole se strasno i beskrajno. Sasvim slučajno ona nalazi ispisane stranice njegovog romana. Oduševljena Zorgovim pisanjem, Beti ne razmišlja nego ga tera da odu u Pariz i nađu izdavača za knjigu. Uprkos njenim nastojanjima, izdavača ne nalaze. Sele se na jug, ona počinje da gubi razum i sve češće ima napade ludila. Ljubav i ludilo vode ih do granice koju obični ljudi ne prelaze.

Centar „Sava“
16.45 – Gala
Moja godina sa Selindžerom (My Salinger Year)
Kanada, Irska / 101′

Režija: Filip Falardo
Uloge: Sigorni Viver, Margaret Kvoli, Daglas But

Džoana sanja da postane književnica, ali, devedesetih godina u Njujorku, taj put je dugačak i težak. Kada se zaposli kao asistentkinja književne agentkinje Margaret, ona je svesna da tu priliku mora maksimalno da iskoristi. Ostaje mirna kada telefoni neprestano zvone i puna samopouzdanja obračunava se sa staromodnom i tvrdoglavom šeficom. A u agenciji, čini se, sve se vrti oko samo jedne osobe – ostarelog, kultnog autora Džeroma Dejvida Selindžera, na čije poruke obožavalaca odgovara upravo Džoana.

Kombank dvorana
9 – Intro FEST
Varnica (Spark)
Srbija / 17′

Režija: Luka Bursać
Uloge: Sonja Devi, Džon Bosnič, Vuk Karanović

Jedan dan u životu nekadašnjeg kriminalca i nepoznate žene koja ga prati u Beogradu…

Kombank dvorana
9 – Glavni takmičarski
Lihvar (Loan Shark)
Srbija / 90′

Režija: Nemanja Ćeranić
Uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović

Jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.

Kombank dvorana
11.30 – Glavni takmičarski
Oaza (Oasis)
Srbija, Slovenija, Holandija / 123′

Režija: Ivan Ikić
Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni

Siže: Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskim kontaktom. Vođeni novootkrivenim osećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički beg u slobodu.

Sjajan film. Ne mogu da kažem da je to bio očekivani sled od Ikića nakon „Varvara”, nisam mislio da će njegovo stvaralaštvo ići u ovom pravcu. Ne znam šta sam mislio ali ovo nisam očekivao (smeh), međutim, prezaodovljan sam onim što sam dobio i siguran sam da imamo autora na koga možemo da računamo u narednim decenijama – ističe Jugoslav Pantelić.

 

Kombank dvorana
14 – FEST 49
Iznevereni (Den største forbrytelsen / Betrayed)
Norveška / 126′

Režija: Erik Svenson
Uloge: Nikolaj Kleve Brok, , Mihal Kosterkievic

Godine 1942, 26. novembra, policija je privela stotine norveških Jevreja i odvela ih u luku u Oslu, gde su zajedno sa pritvorenicima iz zatvora ukrcani na nemački teretni brod “Dunav“. Ukupno 302 muškarca, 188 žena i 42 dece otplovilo je za Nemačku, uključujući i porodicu Braude, a krajnje odredište bio je logor Aušvic. Zasnovano na istinitoj priči o porodici Braude, običnoj norveškoj porodici čija je sudbina zapečaćena činjenicom da su Jevreji.

Kombank dvorana
16.30 – FEST 49
Slalom
Francuska, Belgija / 92′

Režija: Šarlen Favije
Uloge: Noe Abita, Žeremi Renije, Mari Debarbo

Siže: Petnaestogodišnja Liz primljena je u visoko rangirani skijaški klub čiji je cilj obuka budućih profesionalnih sportista. Fred, bivši šampion koji je postao trener, odlučuje da Liz postane njegova blistava zvezda, bez obzira na nedostatak iskustva. Pod njegovim uticajem, Liz će morati da izdrži više od fizičkog i emocionalnog pritiska treninga.

Zanimljiv film koji, nažalost, tematski korespondira sa stvarima koje se tiču naše zbilje. Namerno neću reći o čemu radi da ne bih bio pogrešno protumačen jer je tema osetljiva. Odnos dvoje glavnih junaka je nešto što ovaj film čini dosta atipičnim i to ne samo u prošloj godini. Sjajni Žeremi Renije ostvario je jednu od uloga karijere što će biti preporuka za mnoge da ga pogledaju, ali mislim da je ovaj film, pre svega, zbog izbora teme klasifikovan za selekciju 49. Festa a ugao posmatranja ovaj film čini autorski izuzetno jakim i svežim – ističe Jugoslav Pantelić.

Kombank dvorana
19 – Festovih 50
Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea (The Godfather Coda: The Death Of Michael Corleone)
SAD / 157′

Režija: Fransis Ford Kopola
Uloge: Al Paćino, Dajen Kiton, Talija Šajer

U trećem filmu trilogije o porodici Korleone, Majkl Korleone je u šezdesetim godinama. Njime dominiraju dve strasti: oslobađanje porodice od zločina i pronalaženje odgovarajućeg naslednika. Taj naslednik bi mogao da bude Vinsent, ali on je možda i iskra koja Majklovu nadu u poslovni legitimitet pretvara u pakao nasilja.

* U septembru 2020, povodom 30. godišnjice filma, najavljeno je da će premontirana verzija filma Kum 3, pod naslovom Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea biti prikazivana u ograničenom broju bioskopa. Kopolina premontirana verzija je obuhvatila promene na početku i kraju filma i neke preuređene scene i muzičke sekvence. Ukupno vreme trajanja ove verzije je 157 minuta u poređenju sa 162 minuta originalnog filma.

Dom omladine Beograda
9 – Specijalna projekcija
Jazavac pred sudom: With the Badger On Trial
Australija / 85′

Režija: Mark Vindon
Uloge: Daniel Kovačević, Ema Gojković, Vanja Nenadić, Tamara Radovanović

U jeku vladavine Austro-Ugarske nad Bosnom, David Štrbac tuži Jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza. Adaptirano iz pripovetke Petra Kočića.

Dom omladine Beograda
11.30 – FEST fokus
Prolećna pesma (The Spring Poem)
Srbija / 72′

Režija: Natalija Avramović
Uloge: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković

Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster. Posle venčanja prijateljice, dok leži gola na pesku, Petra prolazi kroz katarzu. Oslobađa se bola i leptir, koji je prati kroz čitav film, odlazi. Savest joj je oslobođena, spremna je da raširi krila.

Dom omladine Beograda
14 – Glavni takmičarski
Enfant terrible
Nemačka / 134′

Režija: Oskar Reler
Uloge: Oliver Masuči, Hari Princ, Katja Riman

Siže: Priča o izuzetno talentovanom i progresivnom umetniku Rajneru Verneru Fasbinderu (1945-1982) koji je sanjao da snima filmove o ljudima sa hladnim srcem, arhaičnom nemačkom društvu i čežnji za poštovanjem i ljubavlju prema strancima. Njegov snažni uzlet ka tome da postane jedan od najvažnijih evropskih reditelja u vezi je sa njegovim mentalnim i fizičkim padom i preranom smrću.

Film govori o nečemu prilično zahtevnom a to je život Rajnera Vernera Fasbindera. Reditelj Oskar Reler je uspeo da napravi fasbinderovsku magiju čiji je centar priče sam Fasbinder a dok gledate film imate osećaj da ste voajer spleta krišom snimljenih delova života ovog genija – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Dom omladine Beograda
16.30 – FEST 49
Svi mrtvi (Todos os mortos / All The Dead Ones)
Brazil, Francuska / 120′

Režija: Marko Dutra, Kaetano Gotardo
Uloge: Mavusi Tulani, Klarisa Kiste, Karolina Bjanki

Brazil, početkom 20. veka. Grad Sao Paulo se brzo razvija. Ropstvo je ukinuto. Tri žene iz porodice Soares, nekadašnje vlasnice zemlje i robova, vraćaju se u grad. Izgubljene nakon smrti svoje poslednje kućne pomoćnice, one se bore da se prilagode promenama u Brazilu. U isto vreme, porodica Naimento, čiji su članovi nekada radili kao robovi na farmi Soaresovih, suočavaju se sa društvom u kojem nema mesta za oslobođene crnce. Između prošlosti i sadašnjosti Brazila, bez svog mesta na Zemlji, svi se bore za opstanak u savremenom svetu.

Dom omladine Beograda
19 – FEST 49
Mainstream
Sad / 94′

Režija: Đia Kopola
Uloge: Maja Hok, Endru Garfild, Met Vulf

Neposredno iznad Holivud bulevara živi Frenki, mlada žena u ranim dvadesetim, koja želi da živi po svom. Suočavajući se sa smrću oca, ona želi da učini nešto značajno, ali nije sigurna na koji način i kako u svetu punom sadržaja i narcizma, u kojem nije lako “ne upoređivati se i ne očajavati.“ Zaglavljena u baru kao barmen, zajedno sa najboljim prijateljem Džejkom, ona postavlja pitanje šta ljudi danas najviše cene? Poznanstvo sa misterioznim Linkom, čovekom koji živi život bez pravila, nadahnuće Frenki da snimi i postavi na internet njegove antimejnstrim pripovedi.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
11.30 – Glavni takmičarski
Deca Sunca (Khorshid / Sun Children)
Iran / 99′

Režija: Madžid Madžidi
Uloge: Ali Nasirian, Džavad Ecati

Dvanaestogodišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i prave sitne zločine da bi preživeli i podržali svoje porodice. Spletom čudesnih okolnosti, Aliju je povereno da pronađe blago skriveno pod zemljom. Regrutuje svoju bandu ali, pre nego što dobiju pristup tunelu, deca moraju da se upišu u Školu Sunca, dobrotvornu ustanovu koja pokušava da obrazuje decu s ulice i decu radnika, blizu mesta na kojem se nalazi blago.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
14 – Glavni takmičarski
Zora (The Dawn)
Hrvatska, Italija / 110′

Režija: Dalibor Matanić
Uloge: Krešimir Mikić, Tihana Lazović, Boris Isaković

Siže: Matijina i Ikina porodica nepovratno je oštećena tragedijom koja im se dogodila, i podeljena oko toga treba li ostati u dolini ili otići, pošto redom odlaze meštani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih deli na odabrane i nepoželjne. Dok traje Matijin put od potpunog gubitka vere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Svi oni koji su se nakon „Zvizdana” nadali pred-Zvizdanu možda neće na prvu loptu dobiti ono što su očekivali. Dobiće jedan teži zadatak koji se duže vari, ali nakon tog varenja glad za umetnošću prestaje na jedan duži period. Matanić nam nudi nešto o čemu mora da se razmišlja, malo se igra sa nama ali može mu se. Mislim da nakon ovog filma nikako ne treba da kupite ulaznicu za naredni. „Zora” je film koji će vas naterati da, pre nego što razmenite iskustva sa onim sa kim ste ga gledali, imate razgovor sami sa sobom, da malo aktivirate tu interpersonalnu komunikaciju i shvatite svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav reditelj – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
16.30 – Gala
Konačni izveštaj (Zárójelentés / Final Report)
Mađarska / 118′

Režija: Ištvan Sabo
Uloge: Klaus Marija Brandauer, Karolj Eperješ, Dorotja Udvaroš

Kardiolog odlazi u penziju. Bez posla se oseća izgubljeno. Vraća se u rodno selo da radi kao lekar opšte prakse. To je početak njegovih iskušenja: suočava se sa sirovom stvarnošću koja ga konačno baca na kolena.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
Ljudski glas (La voz humana / The Human Voice)
Španija / 30′

Režija: Pedro Almodovar
Uloga: Tilda Svinton

Žena posmatra kako prolazi vreme pored kofera bivšeg ljubavnika koji ne dolazi po njih, i nemirnog psa koji ne razume da ga je gospodar napustio. Dva živa bića suočena su sa napuštanjem. Tokom tri dana čekanja, ona samo jednom izađe na ulicu da kupi sekiru i kanister benzina. Prolazi kroz svakakva raspoloženja, od nemoći do očaja i gubitka kontrole. Šminka se, oblači se kao da ide na zabavu, razmišlja da se baci sa balkona, sve dok njen bivši ljubavnik ne nazove telefonom, ali je u nesvesti jer je uzela kombinaciju trinaest tableta i ne može da odgovori na poziv.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
19 – Gala
Supernova
Velika Britanija / 93′

Režija: Hari Makvin
Uloge: Kolin Fert, Stenli Tuči

Sem i Tasker su zajedno dvadeset godina i u svom starom kamperu putuju duž Engleske kako bi posetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mesta iz svoje prošlosti. Nakon dijagnoze koja menja život, zajedničko provedeno vreme postaje važnije nego ikada, sve dok tajni planovi ne stave na test njihovu ljubav.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
11 – FEST fokus
Vodim te sa sobom (Te llevo conmigo / I Carry You With Me)
SAD, Meksiko / 111′

Režija: Hajdi Juing
Uloge: Armando Espitia, Kristijan Vasges, Mišel Rodriges

Kao mladi ambiciozni kuvar u Meksiku, Ivan radi u restoranu, nadajući se da će zaslužiti mesto u kuhinji, dok pomaže majku svog deteta. Jedne noći upoznaje Gerarda, lepog učitelja koji je, za razliku od Ivana, deklarisani homoseksualac. Njihova privlačnost je trenutna. Otkriće njihove romanse, međutim, izaziva sukob i on više ne može da vidi sina. U očaju, Ivan donosi tešku odluku da pređe preko granice kako bi unapredio svoju kulinarsku karijeru, obećavajući sinu i novootkrivenoj ljubavi da će se vratiti.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
13.30 – Gala
Minamata
SAD, V. Britanija / 115′

Režija: Endru Levitas
Uloge: Džoni Dep, Hirojuki Sanada, Bil Naji

Nakon vremena uspeha tokom Drugog svetskog rata, proslavljeni ratni fotograf Vilijam Judžin Smit otuđuje se od svih. Isprva odbija poziv urednika magazina “Life“ da otputuje u Japan 1971. i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da ipak to učini, Judžin prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti. Naoružan samo sa svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje lokalne zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču proširiti svetom.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
16 – FEST fokus
Surogat (The Surrogate)
SAD / 93′

Režija: Džeremi Herš
Uloge: Džasmin Bačelor, Kris Perfeti, Salivan Džouns

Dvadesetdevetogodišnja veb dizajnerka Džeš je oduševljena time što je surogat-majka svom najboljem prijatelju Džošu i njegovom suprugu Aronu. Nakon dvanaeste nedelje trudnoće, prenatalni test pokazuje neočekivani rezultat koji donosi moralnu dilemu. Odnos među troje prijatelja je na testu.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
18.30 – FEST 49
Oče naš (Padrenostro)
Italija / 122′

Režija: Klaudijo Noče
Uloge: Pjerfrančesko Favino, Barbara Ronki, Matija Garači

Rim, 1976. godine. Valerio ima deset godina i živahnu maštu. Njegov život se preokrene kada sa majkom Đinom biva svedok napada terorističke grupe na njegovog oca Alfonsa. Od tog trenutka, strah i osećaj ranjivosti ostavljaju dramatičan trag na celu porodicu. Ali upravo u tim teškim danima Valerio upoznaje Kristijana, dečaka ne mnogo starijeg od njega. Osamljen, buntovan i bestidan, izgleda da se pojavio niotkuda. Taj sastanak, u leto ispunjeno otkrićima, zauvek će promeniti njihov život.

 

Komentari

Vaš komentar