Foto: Fondacija Mira Brtka

Posle "cunamija" koji je izazvala retrospektivna izložba Mire Brtke u Muzeju grada Beograda "Refleksije", još jedna postavka na kojoj su radovi ove umetnice već danima izaziva pažnju.

U pitanju je izložba „Nove tendencije ’60“ u Galeriji SKC-a, koja se sutra zatvara.

I sutra, poslednjeg dana ove postavke, zamišljene kao omaž likovnoj sceni šezdesetih godina 20. veka, na kojoj su delovali brojni svetski umetnici, a među njima i naše Mira Brtka i Milena Čubraković, biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa predstavnicima Fondacije Mira Brtka, u periodu od 17 do 19 časova.

Organizatori postavke podsećaju da su „Nove tendencije ’60“, kao još jedna hit izložba u Beogradu, poslednje dve nedelje pravile gužvu u galeriji Studentskog kulturnog centra. Izloženo je tridesetak radova, od čega je nekoliko onih Mire Brtke, koji dodatno osvetljavaju njen boravak i rad u Rimu.

Radovi Mire Brtke Foto: Fondacija Mira Brtka

Još jedan kuriozitet ove postavke jeste da su radovi 10 umetnika (Nobuja Abe, Šu Takahaši, Aldo Šmid, Bruno Konte, Paolo Pateli, Antonio Frankini, Genđaj Kaspači, Marša Hafif, Milena Čubraković i Brtka) koji su činili internacionalnu kulturnu scenu u Rimu šezdesetih godina prošlog veka, izloženi prvi put zajedno.

Učesnici izložbe Foto: Fondacija Mira Brtka

Posetilo ju je već nekoliko hiljada ljudi, a interesovanje je bilo izuzetno i pre samog otvaranja.

Izložbu „Nove Tendencije ’60“ prati katalog, koji je nastavak publikacija posvećenih Miri Brtki, sada u širem kontekstu, te je jednaka pažnja data svim autorima.

Bonus video: Spajk Li, izložba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar