U četvrtak 30. marta beogradska publika imaće priliku da premijerno pogleda jedinstveni komad "Damar", koji se prikazuje u Bitef teatru u okviru Meseca nezavisne scene.

Muzičko-scenski performans „Damar“, primer kod nas vrlo retko izvođenog horskog teatra, projekat je nagrađivane novosadske dirigentkinje Dunje Deurić i predstavlja svojevrsni omaž ženskoj rezolutnosti, snazi, istrajnosti, nežnosti, večnoj nadi i herojstvu.

Foto: Boris Kočiš

Kroz sedam vinjeta predstavljeno je sedam žena koje su obeležile svoju epohu: Loreta Asanavičijute koja je, na protestu ispred TV tornja u Vilnjusu, sa više stotina nenaoružanih saboraca stala u odbranu slobode misli i medija; Sofija Šol koja je, zajedno sa bratom Hansom, istrajala u borbi protiv nacističkog režima; Livija Lilika Bem koja je u talasu racije u Novom Sadu 1941. prestala da govori; Sadako Sasaki, devojčica koja je verovala da će joj 1000 papirnih ždralova doneti ostvarenje želje; Jasmina Nešković čiji će pedagoški rad postati svetionik generacijama; Karlota Lukumi de Negra zahvaljujući čijem je glasu tokom Godina biča 1884. počelo padati ropstvo na Kubi; i Ketrin Zvicer, prva žena koja je uzela broj na maratonu, broj 261, u Bostonu, 1967. godine.

Savremeni pristup vokalno-scenskoj umetnosti odlikuje ovaj u isto vreme beskompromisno angažovani, ali i evokativni komad, nastao kao odraz potrebe da otvorimo dijalog sa sobom.

Foto: Boris Kočiš

– Govoreći o njima, o njihovoj snazi i krhkosti, o njihovim prozračnim snovima i vrlo surovoj javi, o njihovim preprekama, ali i odlučnom prkosu, mi, u stvari, govorimo o sebi. Jer sve su one u nama i, bez njih – nema ni nas, kaže Dunja Deurić.

Foto: Boris Kočiš

Damar izvodi Mešoviti hor AKUDUNS-a „Sonja Marinković“, a u saradnji sa DANS plesnim ansamblom Sokolskog društva „Vojvodina“, pod vođstvom plesnih stručnjaka Mie Inić i Tatjane Grujić. Autorsku muziku potpisuje kompozitor Damjan Deurić.

Foto: Boris Kočiš

Karte za izvođenje možete kupiti na biletarnici Bitef teatra.

Foto: Boris Kočiš

***

Bonus video: Muzičko-scenski performans „Damar“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar