Frano Yehuda Kolonomos Martinčević Foto: Promo

U organizaciji Beogradske nadbiskupije i po pozivu monsinjora Stanislava Hočevara u Beogradu će 29. januara od 19 časova u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, na orguljama će nastupiti Frano Yehuda Kolonomos Martinčević, saopštili su organizatori.

Ovaj izuzetni umetnik održaće jedinstveni koncert pod nazivom „Židovska kultura i tradicija u povijesti europske glazbe” koji će kroz snažnu i duboku ekspresiju orguljskih tonova dovesti slušaoce u osećaj emotivnog doživljaja drame našeg aktuelnog vremena i njegovih apokaliptičnih naznaka. Izborom autora, kroz istorijski presek, umetnik pravi sintezu različitih muzičkih epoha i kompozitora, od rane renesanse, preko baroka te ranog i kasnog romantizma, sve do ekstaze modernog muzičkog izraza ranog ekspresionizma u evropskoj muzici.

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević Foto: Promo

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević, rođen je 1967. u Sarajevu. Muzičku karijeru započinje sa pet godina, kada su mu roditelji kupili prvi, polukoncertni klavir. Osnovnu i srednju muzičku školu pohađao je u rodnom gradu na odseku za klavir, kao jedan od najtalentovanijih učenika, osvajajući niz nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima mladih. Potom je upisao Muzičku akademiju gde je paralelno studirao klavir u klasi profesorke Izolde Ambrožić, i solo pevanje kod prof. Radmile Smiljanić.

Zbog rata u SFRJ, 1992. godine kao apsolvent napušta zemlju i nastavlja studije klavira u Peskari na Konzervatoriju „Gabrielle D’Annunzio” u Italiji. Potom odlazi u Kraljevinu Norvešku gde je ostao dugi niz godina i ostvario punu akademsku, umetničku i profesionalnu karijeru.

U sklopu studija na Norges Musikkhogskole u Oslu, u klasi profesora Haralda Heresthala, pohađao je majstorske kurseve orgulja u klasi profesora Jona Laukvika iz Štutgarta, profesora Oliviera Latrija, orguljaša katedrale Notre Dame u Parizu, maestra Fritjofa Bonsaksena, orguljaša katedrale Nidaros Domen u Trondhajmu, cembalo kod majstora Keneta Vajsa sa Univerziteta Sorbona u Parizu, profesora Harald Fogela iz Hamburga i drugih. Diplomirao je orgulje u klasi profesora Kaare Nordstoga, orguljaša Katedrale u Oslu.

Iako je, kako se navodi, i prethodno bio koncertno aktivan i učestvovao u brojnim projektima širom Norveške i Skandinavije, ovim debitantskim koncertima maestro Kolonomos Martinčević započeo je dugu, uzlaznu putanju uspešne umetničke i koncertne karijere kao orguljaš, dirigent i kamerni muzičar.

Od 2004. godine, zajedno sa dva vrhunska umetnika – Ya’akom Rubinsteinom, svetski poznatim violinistom iz Izraela i mladim harmonikašem Almirom Meškovićem iz Tuzle, osniva „Rubinstein Klezmer Project”. Trio je promovisao stil klezmer muzike na najvišoj umetničkoj razini, uz ladino muziku, jevrejsku sefardsku tradiciju sa elementima bosanskog sevdaha i balkanske melodije.

Kao krunu svoje bogate karijere, s više od hiljadu nastupa u tridesetak zemalja i 11 snimljenih nosača zvuka za svetske diskografske kuće kao što su Naxos, Arc Music iz Londona, Musikkloften iz Osla, Croatia Records i bivšeg Jugotona, Kolonomos Martinčević je magistrirao solo orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Maria Penzara.

Bonus video: Dimitrije Vasiljević – prvi i jedini doktor džez klavira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar