Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

Nacionalni dramski teatar Rusije "Aleksandrinski" iz Sankt Peterburga gostovaće 26. i 27. septembra (19.30) na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu sa čuvenom komedijom "Ženidba", slavnog ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Nastupom jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, zvanično će početi primena Sporazuma o saradnji koji su 13. marta ove godine potpisali upravnik nacionalnog teatra Svetislav Goncić i njegov ruski kolega Sergej Vitaljevič Emeljanov.

Popularnu Gogoljevu komediju, napisanu 1833. godine, koja publiku širom sveta osvaja čudesnim humorom i neuhvatljivim karakterima – autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mesto u svetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele… režirao je Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije, dobitnik mnogih državnih nagrada.

Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

Struča kritika u Rusiji ocenila je njegovu postavku kao „jednu od najmaestralnijih i najsmešnijih pozorišnih predstava u poslednjih nekoliko godina”.

U fokusu predstave je oštar sukob između Potkoljosina – glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga „provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije i učestvuje u smešnim situacijama koje kao da nameće neka zla sila“.

Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

U kritici objavljenoj u listu „Rosiskaja Gazeta” navodi se da je režija „Ženidbe”, koja je, između ostalih, dobila i prestižnu Nagradu Ruskog nacionalnog pozorišta „Zlatna maska“, urađena „neočekivano i originalno”, ali i naglašava da je reč o spektakularnoj predstavi, jasnoj i savršenoj postavljenoj koja će „definitivno izdržati test vremena”.

Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

Kritika u „Nezavisimajoj gazeti” primećuje da je Potkoljosin „sanjar, čak delimično i pesnik“ kome je reditelj Fokin dao „pravo da ostane lirski lik i da se ne ženi“.

Takođe, u istom tekstu, ocenjeno je da je fascinantno „sa kakvom veštinom“ Vladimir Koševoj, jedan od najpopularnijih ruskih pozorišnih i filmskih glumaca „vodi Potkoljosinov poslednji monolog pre njegovog skoka sa prozora“.

U predstavi igraju i Ivan Jefremov (Kočkarjov – Potkoljosinov prijatelj), Vasilisa Aleksejeva (Agafja Tihonovna – nevesta) i drugi.

Scenografiju i kostime kreirao je Aleksander Borovski, muziku je uradio Leonid Desjatnikov, dok je za dizajn svetla bio zadužen Damir Ismailov.

Foto: Vladimir V.Postnov/Teatar Aleksandrinski/Promo

Gogoljeva „Ženidba“, na sceni Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski”, prvi put je izvedena pre više od 180 godina – 9. decembra 1842. godine i od tada je, kroz brojne postavke, uvek predstavljala jedan od zaštitnih znakova tog pozorišta. Predstava će biti titlovana na srpski jezik.

Bonus video: Počinje pozorišna sezona – Evo šta vas očekuje u pozorištancetu „Puž“ i drugim teatrima u prestonici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar