Foto:Damien Hirst’s Butterfly Rainbow. Photograph: © Damien Hirst and Science Ltd. All rights reserved, DACS 2020

Jedan od najslavnijih, najskupljih i najkontroverznijih umetnika današnjice, Britanac Dejmijen Herst, poklanja "Leptirovu dugu" svima koji žele da je istaknu u svom domu kao izraz nade u ovim kriznim vremenima.

Duge su postale neka vrsta zaštitnog znaka ove pandemije. Ima ih širom sveta, na prozorima, ulaznim vratima, balkonima, čak su i kredom iscrtane po pločnicima.

Britanski umetnik Dejmijen Herst pridružio se ovom trendu i stvorio svoju verziju duge kako bi podržao medicinsko osoblje svoje zemlje. Njegova „Leptirova duga“ je kombinacija raznobojnog luka i leptirovih krila utkanih u svaku boju a može se preuzeti na ovom linku besplatno, odštampati i zalepiti.

– Hteo sam da dam svoj doprinos divnim radnicima iz zdravstvene službe koji rade u bolnicama širom zemlje. Duga je znak nade i mislim da je briljantno što roditelji i deca prave svoje verzije i izlažu ih u svojim domovima – rekao je Herst, koji izolaciju provodi u Londonu.

Dejmijan Herst/Foto:EPA/KERIM OKTEN

Sem toga, on je ponudio i sličan dizajn, samo u obliku srca (možete ga preuzeti ovde), kao znak podrške radnicima u dobrotvornim organizacijama, volonterima i „svima onima koji rizikuju živote i zdravlje da bi dostavili hranu najugroženijim stanovnicima“.

Herst planira i da prikupi novac za medicinare tako što će prodavati ograničenu ediciju svojih radova, o čemu se detaljno možete informisati na njegovom Instagram profilu.

Herst nije jedini umetnik koji pronalazi inspiraciju u dugama tokom pandemije. Ser Kventin Blejk je nedavno objavio seriju od 10 besplatnih elektronskih čestitki sa motivom duge. Na njima je ovu prirodnu pojavu prikazao kao deo svakodnevnog života – napravio od nje kućice za pse, brkove, čak i kosu.

Pretpostavlja se da je trend izlaganja duge na prozoru pokrenut u Italiji, potom se proširio na Španiju i ostatak Evrope, a stigao je i do SAD. Dugama su se na prozorima pridružila srca, deteline, plišani medvedići i sve ono što kod ljudi uliva nadu i utehu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar