Foto: Jugoslovenska kinoteka

Dramskom umetniku Predragu Mikiju Manojloviću povodom 75. godina Jugoslovenske kinoteke, biće uručena nagrada Zlatani pečat, najveće priznanje ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti, u četvrtak, 6. juna u 19 časova u sali "Makavejev", saopštili su iz ove ustanove kulture.

Predrag Miki Manojlović svoju glumačku karijeru započinje ranih sedamdesetih godina prošlog veka u pozorištu i vrlo brzo postaje jedan od vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

U tom periodu ostvaruje i zapažene uloge u kultnim televizijskim serijama, „Grlom u jagode“ i „Otpisani“, a početkom osamdesetih otpočinje čitav niz uloga u filmovima autora nove generacije, kao što su „Samo jednom se ljubi“ (1981) i „Za sreću je potrebno troje“ (1985) Rajka Grlića, „Nešto između“ (1982) Srđana Karanovića, „Otac na službenom putu“ (1985) Emira Kusturice, ostvarenjima koji su uneli novi duh i estetiku u jugoslovenski film i koji su bili izrazito zapaženi i uspešni i izvan naših prostora.

Miki Manojlović je kroz te filmove kreirao jednu karakterističnu glumačku pojavu, što je prepoznavala i publika i stručna javnost, o čemu svedoče nagrade, ali i pohvale domaće i strane kritike.

Nakon toga, glumi naslovnu ulogu u jednoj od najboljih naših televizijskih serija, „Vuk Karadžić“, u režiji Đorđa Kadijevića, a otpočinje i njegova intenzivna saradnja sa Goranom Paskaljevićem, u filmovima „Vreme čuda“ (1989), „Tango argentino“ (1992), „Tuđa Amerika“ (1995) i „Bure baruta“ (1998), kao i ponovna saradnja sa Kusturicom, najpre u remek-delu „Podzemlje“ (1995), koje će ovom reditelju doneti drugu Zlatnu palmu u Kanu.

U tom periodu Miki Manojlović stupa i na inostranu scenu, na kojoj će tokom narednih decenija ostvariti upečatljive role u brojnim filmovima, kao što su „Kriminalni ljubavnici“ (1999), „Smrtonosni transfer“ (2001),  „Irina Palm“ (2007), „Svet je veliki i spasenje je iza ugla“ (2008), kao i u filmovima autora iz regiona: „Cirkus Kolumbija“ (2010) Danisa Tanovića, u ponovnoj saradnja sa Grlićem (Neka ostane među nama, 2010), pa sve do intrigantnog hrvatskog filma „Stric“ (2022).

Predrag Miki Manojlović nosilac je i najvećih glumačkih priznanja na ovim prostorima, kao što su dve Zlatne arene u Puli, nagrade na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Dobričin prsten, Nagrada „Pavle Vuisić” i druge, kojima se sada priključuje i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Bonus video: Jugoslovenska kinoteka u čast Žarka Lauševića: Biće organizovala projekcija njegovih filmova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar