Foto: Vladimir Opsenica

Izložba "ples.pokret.slika", video i performans radova plesnih umetnika, održana je sinoć u Galeriji Podrum Kulturnog centra Beograda, a svoja dela predstavili su Milica Ivić, Dimitrije Kokanov, Igor Koruga, Marko Milić, Milisava Petković i Jelena Vuksanović.

Pred publikom je bila video instalacija „Ditirambi“ (Marko Milić, Jelena Vuksanović, Milisava Petković), video rad „Konstituenti / Constituents“ (Igor Koruga), TikTok koreografsko predavanje „Jedan, dva, tri, dođi, druže, sa mnom pleši“ (Igor Koruga), video intervju sa Dalijom Aćin Thelander (Milica Ivić) i performansi „Kako objasniti slike muškarcu“ (Dimitrije Kokanov i Igor Koruga) i „Blizina dodira“ (Igor Koruga u saradnji sa Anom Dubljević i kostimografkinjom Majom Mirković).

Svi radovi nastali su tokom pandemije kada umetnici nisu mogli da koriste uobičajene prostore, pa su, prema rečima kustiskinje izložbe Marijane Cvetković, posegli za onim što im je bilo pri ruci:

– Takve okolnosti su dodatno doprinele da se umetnici malo više fokusiraju na medij videa i eksperimentišu s njegovim uvođenjem u prostor performansa.

Eksperimentišući u mediju videa, umetnici su transponovali svoje ideje u polje u kome se preklapaju fizičko prisustvo tela i kamera. Od dokumentarnog arhivskog zapisa, filtera Tik-Toka, plesnog videa i lajv snimka tokom performansa, radovi na izložbi pokazuju vitalnost koreografskih strategija u uslovima pandemije. 

Sa otvaranja izložbe Foto: Vladimir Opsenica

Javnosti su tako predstavljeni različiti formati rada i interesovanja plesne umetničke zajednice koja, prevazilazeći granice discipline,  opstaje u neprekidnom traganju za svojim mestom na kulturnoj sceni.

– U toku protekle tri godine sam, na različite načine, istraživao temu ranjivosti. Svaka od tih tema kojima sam se bavio poziva na kritičko mišljenje. I neka je vrsta poziva na solidarnost i novog oblika zajedništva – reči su Igora Koruge, autora nekoliko radova na izložbi.

Kustoskinja izložbe je Marijana Cvetković, organizatorka Olivera Kecojević, a produkciju potpisuje Stanica Servis za savremeni ples.

Bonus video:

Izložba Petričića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar