Foto: Nebojša Babić/SFF/Promo; EPA-EFE/NINA PROMMER; Miša Obradović; dragan Mujan/No0va.rs

Jasna Đuričić, Miloš Biković, Boris Isaković i Slaven Došlo samo su neki od srpskih umetnika koji su od danas postali članovi Evropske filmske akademije.

Naši glumci našli su se rame uz rame sa slavnim umetnicima poput Viljema Defoa koji je takođe novi član ove institucije.

Akademija je primila 462 filmska profesionalca koji će odlučivati o nagradama, a biće pozvani jednom godišnje. Trenutno postoji 4.600 članova iz 52 zemlje.

– Rekordan broj pozvanih evropskih filmskih stvaralaca prihvatio je članstvo ove godine, jačajući glas evropske kinematografije na celom kontinentu – objavili su u saopštenju.

Pedeset odsto novih članova su žene, 49% muškaraca i 1% je osoba koje sebe definišu kao nebinarne. Najviše novih članova ima Nemačka sa 68, zatim Francuske sa 38, 37 članova je iz Švajcarske, 36 iz Poljske, 33 iz Italije, 24 iz Španije, 28 iz Velike Britanije i 26 iz Ukrajine.

Iz Srbije pored navedenih umetnika, tu su rediteljka Branka Bešević Gajić, glumac Adam Davenport, reditelj Danilo-Lola Ilić, kritičarka Tara Karajica, montažer Nenad Pirnat, producentkinja Iva Plemić Divjak, reditejka Marta Popivoda, kao i glumica Maja Šuša, te producentkinja Čarna Vučinić.

Iz Bosne i Hercegovine članovi su agentkinja za talente Narcisa Cvitanović i reditelj Faruk Lončarević, dok su iz Hrvatske tu reditelj Pavo Marinković i glumica Ivana Roščić.

Jasna Đuričić je proglašena za najbolju evropsku glumicu 2021. godine za film „Quo vadis Aida“.

Bonus video: Jasna Đuričić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare