Foto: Stanko Đalić

Festival koreografskih minijatura, 26. po redu, počinje 8. novembra pod sloganom "Izvolite i hvala", saopštili su organizatori iz Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Glavni program festivala – međunarodno takmičenje koreografa odigraće se na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu 8. novembra s početkom u 20 časova, kada će se domaći i strani koreografi nadmetati za nagrade.

O pobednicima će odlučivati stručni žiri, koji čine Petar Đorčevski, prvak baleta SNG Ljubljana, igrači savremene igre i koreografi Tamara Pjević, Tijana Prendović, Ognjen Vučinić i rediteljka Isidora Goncić.

U takmičarskom programu učestvuju: autorka Ana Obradović s naslovom „The moment of willingness“, potom Andrés Martínez s Kostarike i delo „Tripalium Factum“, Tara Kompton Parsan iz SAD s minijaturom „Peel“, koju izvodi Una Stepanović. U trci za nagrade su i „Ropstvo“ Miloša Mitića u izvođenju Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije Venac Priština Gračanica, potom „Falling in / Padati v“ autora i izvođača Aprila Veselka iz Slovenije, takođe i Nemanja Bošković s naslovom „UROM MOUR RUOM UMOR“, Adrijana Danchevska s minijaturom „Go figure it out/ the remix“. Tu su i „The circle is not round“ Teodore Ezhovske i Marija Farmer sa „Svadbom“, koju izvode Đurđija Jelenković, Jana Salamandić, Lazar Tirić i Uroš Stefanović.

Foto: Stanko Đalić

Publika će u okviru revijalnog programa imati priliku da na istoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, ali 13.oktobra pogleda premijerno izvođenje dve jednočinke prošlogodišnjih dobitnika nagrada „Ohrabrenje“ – plesnu predstavu „Hibrid“, koju potpisuje Marina Aranitović, kao i „Iz drugog ugla“, čiji su autori Anđela Žugić i Predrag Dedić.

Bonus video: Tatić – Balet je kratkotrajna i surova profesija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare