"Lovejoy", akrilne boje na platnu, Vuk Vučković, Foto: Promo/ULUS

Zajednička izložba Vuka Vučkovića i Petra Sibinovića pod nazivom “Najbolji od svih mogućih svetova” biće otvorena 19. maja u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 22. maj u 19 časova, najavio je ULUS.

Slike i skulpture dvojice mladih umetnika su, prema rečima kustoskinje Olivere Vukotić, apstraktne i čine izložbenu celinu simboličkog naziva „Najbolji od svih mogućih svetova“.

Kako navode sami umetnici, njihovi radovi pozivaju posmatrače da napuste poznato tlo i zakorače u svet fantazija, oblika i boja, u kome „vladaju čista svetlost i apsolutna tama“.

Vuk Vučković, Aquarius, Foto: Promo/ULUS

Svoje „Kosmičke predele“ Vuk Vučković stvara, kako objašnjava, u periodu misaonog opuštanja i podsvesne igre. Oni su konstantan deo njegovog umetničkog procesa i predstavljaju eksperiment upotrebe boja i slikarskih tehnika.

– Odsustvo detalja i forme posmatrača stavlja u poziciju da delo doživi otvorenog uma i prida mu značenje po sopstvenom senzibilitetu – objašnjava umetnik.

Serija je započeta 2010. godine i obuhvata vise od 60 slika različitog formata.

Pеtаr Sibinоvić istrаžuје, kako kaže, еlеmеntаrnе prоcеsе u prirоdi, kао i izglеd rаzličitih mаtеriјаlа pоd mikrоskоpоm. Za njega su аpstrаktnе prеdstаvе, koje stvara, „prаznо mеstо zа prојеkciјu svih оnih sаdržаја kоје iskustvоm nismо vizuеlizоvаli“.

– Таkо оvа čudnа istоvrеmеnа kоmbinаciје rеаlnоg i аpstrаktnоg pоstаје zа svаkоg pоsmаtrаčа pоnаоsоb lаborаtоriја rеflеktuјućih psihоlоških sаdržаја – ističe autor.

Petar Sibinović, Kompozicija, Foto: Ivan Milev/ULUS

Vuk Vučković (1986) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske studije slikarstva.
Član je ULUS-a i samostalni umetnik od 2011. godine, a zajedno sa suprugom Ivom Vučković Lujanski 2015. godine pokrenuo je studio „Wolf Art” koji se bavi proizvodnjom i prodajom umetničkih printova.
Od 2007. godine imao je 23 samostalne i više od 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Petar Sibinović, Kompozicija, Foto: Ivan Milev/ULUS

Petar Sibinović (1986) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku, u klasi prof. Veljka Lalića 2010. godine i doktorirao na istom fakultetu 2018. pod mentorstvom dr Radoša Antonijevića.
Od 2004. je član likovnog udruženja „Spektar“ iz Uba a od 2015. je član ULUS-a. Do sada je priredio 16 samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim grupnim.

Izložba će biti otvorena do 2. juna, a prilikom posete izložbi i na svečanom otvaranju poštovaće se propisane mere predostrožnosti, naglašeno je u saopštenju ULUS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar