Filmovi Elija Petrija i Koste Gavrasa kao inspiracija - Rad Veljka Vučkovića, Foto: Promo/Kolarac

Izložba Veljka Vučkovića "More Than Meets the Eye" biće otvorena 9. juna u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Kako navode organizatori u saopštenju povodom najave izložbe, Veljko Vučković se u svom dosadašnjem istraživanju slikarskog medija bavi problematikom korišćenja filmskih fragmenata kao početnih tačaka u radu. U slučaju ove izložbe, reč je o zamrznutim isečcima iz tri pretežno politička filmska ostvarenja objavljena tokom prelaska iz šezdesetih u sedamdesete godine prošlog veka – „Istraga o besprekornom građaninu ili Istraga o građaninu izvan svake sumnje“ (1970) režisera Elija Petrija, i „Z“ (1969) i „Stanje opsade“ (1972) Koste Gavrasa.

U radovima Veljka Vučkovića dolazi do upijanja filmske DNK, njenog stavljanja pod kritičku lupu i podrobnog digitalnog preuređivanja i davanja novog života korišćenjem tradicionalne tehnike – ulja na platnu. Ove montažne slike, presvučene velom misterije, emituju sadržaj koji se odlikuje monohromatskom, prigušenom, donekle anemičnom paletom i blago zamagljenom obradom. Kao rezultat, samim prelaskom iz pokretnog u statični medij dolazi do oprisutnjivanja odsutnog, obnove i citiranja prošlosti sa ciljem aktualizovanja današnjice, kao i lične transpozicije istorijskih činjenica, a samim tim i do opredmećenja u vidu tankog sloja boje nanete na platno, poručuju iz Kolarca.

Izložba je otvorena do 20. juna, radnim danima 13-20 a subotom 10-15 časova.

Veljko Vučković rođen je 1994. godine u Gornjem Milanovcu. Završio je master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Na istom fakultetu je student druge godine doktorskih studija.
Učestvovao je na 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i 12 samostalnih. Dobitnik nagrade Momčilo Moma Marković za najbolji crtež malog formata, treće nagrade Niš Art Fondacije i pohvale žirija na 14.
Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar