Izložba "Urezivanja" Elizabete Perić, Foto: Promo/Mala galerija Ulupuds

Izložba "Urezivanja" Elizabete Perić biće otvorena 27. jula u Maloj galeriji ULUPUDS-a, najavilo je danas to udruženje.

Radovi na izložbi „Urezivanja“ predstavljaju nastavak istraživanja i rada na temu žene u savremenom društvu i njenog društveno-političkog položaja.

Izložbu čini 12 panoa, rađenih tehnikom keramike (kamenina, porcela, zlato). Kombinacija crteža, boje i plitkog reljefa upućuje na urezivanje vremena i događaja poput brazda i pukotina (crteža) ljudskog mozga, gde se sakupljaju i beleže informacije, navodeno je u saopštenju.

Foto: Promo/Mala galerija Ulupuds

„Reljefom se ističe deo vremena koje izmešta prostor i naglašava pokret naizgled zamrznutih momenta, u svakom od panoa. Ramovi prikazani na radovima predstavljaju ograničenje vremena i prostora, a prelaz od crteža do reljefa je posledica psihofizičkih inpakta. Upotreba zlatnih listića, poput onih na ikonama, priča o uzvišenosti i jačini, ali kroz zamršenu mrežu svakodnevnog života, koji se urezuje u nas, na ne uvek tako ‘uzvišen’ način. Boja na panoima, nema valera, beleži intenzitet urezanog emotivnog, psihološkog momenta. Sirova je i jaka“, ističu u ULUPUDS-u.

Svako „urezivanje“, kako primećuju u ULUPUDS-u, nas menja.

Foto: Promo/Mala galerija Ulupuds

„Savremena žena se danas menja na dnevnom nivou – kroz porodicu, karijeru i svakodnevne odnose sa drugim ljudima. Balansiranje je urezivanje određenih momenata, koji utiču prvo psihološki, a zatim i fizički. Žena ovog vremena je jaka, stabilna i nezavisna, istovremeno krhka, slaba i nesigurna. Iako kroz vreme ostrašćivana i emancipovana i dalje se suočava sa istim problemima kao i žene s početka 20. veka. Posebno na prostorima Balkana položaj žene u društvu je neretko doveden do stadijuma ponižavanja. Na nekim panoima je predstavljena surova stvarnost, neprihvatanje problema i pokušaja ostvarivanja nametnutih stereotipa savršene majke, savršene domaćice i uspešne poslovne žene. Scenski prikazi, kao u pozorištu govore o izvedenim ulogama jedne žene, gde se menja kostimografija i šminka“, navedeno je u najavi izložbe.

Posetioci izložbu mogu pogledati do 5. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar