Rad Peđe Todorivića; Foto: Promo

Izložba "Umetnost i vino" biće otvorena u  subotu, 12. juna u 15 časova u Vinogradarevoj kući u Topoli. Izložba je uvertira za Osmi šumadijski festival vina.

Zadovoljstvo, vedrina, vrhunska likovna dela i životna opuštenost. Ovako, u nekoliko reči, novinar i likovni kritičar Maja Živanović opisuje tradicionalnu manifestaciju “Umetnost i vino“, koja će ove godine u Vinogradarevoj kući u Topoli okupiti 28 uticajnih umetnika različitih generacija i senzibiliteta.

Ti umetnici izložiće 32 likovna dela rađena na temu simbioze umetnosti i vina, „u raznorodnim medijima i sopstvenim poetikama“, navodi Maja Živanović.

Zoran Velimanović, Adam i Eva, Foto: Promo

Ova jedinstvena smotra, likovna izložba sadržajno povezana sa vinskim potencijalima Šumadije, održava se osmi put „zahvaljujući entuzijazmu organizatora, vajara Nebojše Savovića Nesa“, i uz veliku podršku Udruženja vinara Šumadije.

Rad Sergeja Aparina; Foto: Promo

„Hedonistička sinteza pića bogova i individualnog stvaralaštva, i ovog puta je plodonosno urodila likovnim delima – slikama, mozaicima i skulpturama. Selektirani radovi, kvalitetom i raznolikošću umetničkih viđenja, na najbolji način prenose taj neraskidivo-inspirativni suživot povezivanja čoveka i prirode, individualnog likovnog stvaralaštva i uživanja u vinu.

Vinari znaju da je uspeh kada se ostvari arhaičnost u ukusu vina, a to važi i za likovna dela, koja moraju da počivaju na tradicionalnim vrednostima.

Željko Đurović, Nevinost i vino; Foto: Promo

Kroz različite, a opet objedinjene motive predstava mrtve prirode, pejzaža plodnih vinograda i scena iz svakodnevnog života, ali i mitoloških, antičkih i fantastičnih prizora, imamo retku priliku da na jednom mestu sagledamo na koji to način neki od najboljih umetnika Srbije doživljavaju nektar bogova“, navodi Maja Živanović.

Ove godine biće dodeljene Nagrada stručnog žirija i Nagrada publike.

Nagradu stručnog žirija, uz paket najboljih šumadijskih vina, do sada su osvajali slikari Slavko Krunić i Milan Miletić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar