Svesno napuštanje realnosti Foto: Lucia Tuoto

U Casa dell'Art Brut muzeju u Italiji, otvorena je izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

Dva najznačajnija predstavnika art brut umetnosti Srbije, Ilija Bosilj i Sava Sekulić, međunarodno su priznati kao klasici art bruta i kao takvi su zastupljeni u značajnim muzejskim i privatnim svetskim kolekcijama. U cilju da, u okviru svog programa u Kulturnom centru Srbije u Parizu, prikaže najznačajnije umetnike iz svoje kolekcije, MNMU je 2021. u Parizu nastupio sa izložbom „Moć vizije – Sava Sekulić“ a 2022. izložbom posvećenom Iliji Bosilju pod nazivom „Svet po Iliji“.

Svesno napuštanje realnosti Foto: Lucia Tuoto

Upravo te dve monografske izložbe je muzej Casa dell’Art Brut želeo da prikaže u svojim prostorijama, te je tako nastala nova izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić“ koja već naslovom ulazi u definiciju njihovih umetničkih praksi, navodi se u saopštenju.

Ovom izložbom muzej Casa dell’Art Brut premijerno otvara svoje prostorije za publiku nakon obimne rekonkstrukcije, kojom je ovaj objekat ispunio sve neophodne italijanske zakonske standarde da postane javna muzejska ustanova.

CAB u naselju Kasteđo u Lombardiji, najznačajnija je i najveća zbirka art brut umetnosti u Italiji, a želja im je da ovom izložbom unaprede odnose između dve zemlje uopšte, te da se prisustvom visokih zvanica na koktelu u Vili Bussolera na dan otvaranja izložbe, predstavnika medija i crkve, ovoj saradnji da najveći značaj i pažnja.

Red ispred ulaza u Muzej Foto: Lucia Tuoto

Otvaranju su prisustvovali Radmila Selaković, generalni konzul Republike Srbije u Milanu, Milica Krivokapić, vicekonzul, Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture, predstavnici lokalne vlasti, Angelo Ciocca, poslanik u Evropskom parlamentu, predstavnici stručnih medija Raw Vision i Artension, i mnoge druge značajne zvanice. O izložbi je obiman članak objavio i italijanski regionalni dnevni list La Provincia Pavese. Izložba će biti otvorena do 2. jula 2023. godine.

Održavanje izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a značajan deo slika Ilije Bosilja za izložbu je ustupio Muzej Ilijanum iz Šida. Izložbu prati i bogat katalog na skoro 200 strana, kao i dokumentarni filmovi o o oba autora.

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar