Izložba "Solum/Caelum" Milana Markovića, Foto: Promo

Umetnik Milan Marković predstavlja se domaćoj publici izložbom “Solum/Caelum” koja će biti otvorena u utorak u 19 časova, u Kući kralja Petra I. Izložbenu celinu čine radovi iz dva ciklusa umetnikovog eksperimentalnog istraživanja, nastalih u prethodnih godinu dana: ciklus “Phosphorescence” i ciklus “Caelum”, saopštili su organizatori

“Umetnička biografija Milana Markovića počinje pre desetak godina kada je otkrio sopstveni senzibilitet i mogućnosti kao stvaraoca i autora. On je samouki umetnik snažne umetničke energije čiji su radovi predstavljeni publici kako u Beogradu, tako i u Londonu, Parizu, Sorentu, Atini. Izložbe koje izdvaja jesu ‘Budućnost srpske umetnosti’ gde je izbor umetničkih dela radio Vladimir Veličković i ‘Moliere, Mise en Peinture’, održane u Parizu, a njegova dela nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu”, ističe se u najavi izložbe.

Radovi prezentovani izložbom “Solum/Caelum”, ističe se dalje, nastali u teškom periodu u umetnikovom životu, daju nam prizmu Markovićevog unutrašnjeg sveta “koji je u ciklusu ‘Phosphorescence’ taman, a koji se vremenom oslobađa i prelazi u plavi ciklus slika ‘Caelum’, umetnikovo racionalizovanje i trenutno oslobađanje od bola”.

Izložba „Solum/Caelum“ Milana Markovića, Foto: Promo

“Ponavljajuća dinamika njegovih platna prenosi jednostavnost sile i pokreta kroz energične nanose boje, dok je njihova vizualna i čulna sintaksa svedena na najsnažnije grafičke elemente. Fundamentalno asertivna, nemaju jasno uočljiv narativ, a opet, ona su nesumnjiva istraživanja njegovog ličnog univezuma“, ističe istoričarka umetnosti Aleksandra Lazar.

Organizator izložbe apeluje na posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i da se prdržavaju svih mera prevencije prilikom otvaranja izložbe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar