Otvorena izložba “Preventivni mir” Mikelanđela Pistoleta u Muzeju savremene umetnosti Foto:Bojana Janjić

Izložba "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta otvorena je sinoć u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Postavljena na dva sprata Muzeja, izložba ima za cilj da pruži pregled više od šezdeset godina prakse ovog najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas.

Na otvaranju prisutnima su se obratili Marijana Kolarić, direktorka MSU, Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, Roberto Čikota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije.

Mikelanđelo Pistoleto i Marijana Kolarić, otvorena izložba “Preventivni mir” Mikelanđela Pistoleta u Muzeju savremene umetnosti Foto:Bojana Janjić

– U svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto. Kao jedan od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Mikelanđelo Pistoleto od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju – kazala je Kolarićeva.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Mikelanđelo Pistoleto je jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih umetnika, ocenio je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, dodajući da je stoga velika čast što mogu da ga ugoste u Beogradu:

– Ova izložba će nam omogućiti da ojačamo već jaku kulturnu vezu između Italije i Srbije i da kroz umetnost razmislimo o ovom delikatnom istorijskom trenutku za mir i bezbednost u Evropi. Mogućnost da ugostimo jedno Pistoletovo delo u ambasadi velika je čast za inicijativu „Birčaninova@100“, koju smo organizovali povodom obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade Ambasade u Birčaninovoj ulici.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu istakao je da za Institut predstavlja veliku čast to što učestvuje u organizaciji izložbe „Preventivni mir“ maestra Pistoleta „jer se radi o događaju koji ima snažan simbolički, umetnički i kulturni značaj“.

– To je najbolji način da se promoviše italijanska kultura u Srbiji. Veoma sam zadovoljan ovom saradnjom sa Muzejom savremene umetnosti i Fondacijom Pistoleto – Cittadellarte.

Mikelađelo Pistoleto, otvorena izložba “Preventivni mir” Mikelanđela Pistoleta u Muzeju savremene umetnosti Foto:Bojana Janjić

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je da „ako umetnost uvek govori univerzalnim jezikom, ona najbolje progovara u delima umetnika kao što je Pistoleto, koji se upravo jezikom umetnosti bori za univerzalne vrednosti humanosti i kreativnosti“.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Posebno mi je drago što je uvaženi maestro Pistoleto naš stari gost, odnosno ovo je njegov treći po redu boravak u Beogradu, ali je ovo njegova prva velika i jedna od najznačajnijih samostalnih izložbi u našoj zemlji – rekao je Selaković.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta pod nazivom „Preventivni mir“ biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti do 10. septembra, a publika će biti u prilici da prvi put sagleda šezdeset godina impresivne karijere ovog italijanskog svestranog autora.

Bonus video: Mikelanđelo Pistoleto u Beogradu – Izložba preventivni mir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar