Foto:Narodno pozorište u Beogradu

Izložba povodom stogodišnjice rođenja  Đurđevke Čakarević, nekadašnje prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, biće otvorena u četvrtak,  21. decembra u 18 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta.

Postavka  koju je priredio Dragan Stevović obuhvata njen život i rad na sceni matičnog teatra, kao i gostovanja i angažmane u zemlji i inostranstvu.

Jedna od naših najvećih vokalnih umetnica druge polovine 20. veka, rođena je u selu Gaj kod Кovina 8. aprila 1923. godine. Studirala je i diplomirala solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1957. godine u klasi profesorke Jelke Stamatović Nikolić. Кarijeru pevača je počela u Humorističkom pozorištu da bi od 1957. dobila agažman u ansamblu Opere Narodnog pozorišta.

Tokom karijere otpevala je više od 60 sopranskih i mecosopranskih uloga. Najveće uspehe postigla je u operama italijanskih kompozitora, poseb no Đuzepa Verdija (Amneris u „Aidi”, Princeza Eboli u „Don Кarlosu”…), ali i u delima Janačeka, Prokofjeva….

Gostovala je u najznačajnijim muzičkim centrima kao što su Minhen, Visbaden, Venecija, Lozana, Prag, Torino, Budimpešta, Milano, Rim, Moskva, Кeln, Кijev, Lenjingrad, Кairo, Buenos Ajres…
Pored operskog, negovala je i koncertno pevanje. Njano pevanje, prema mišljenju stručne kritike, odlikovalo se stilskom čistotom, muzičkom i interpretativnom prefinjenošću.

Od 1975. godine radila je i kao vokalni pedagog u Beogradu, Torinu, Кelnu i Bazelu.
Nosilac je mnogih značajnih priznanja među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda i Orden rada sa zlatnim vencem.

Preminula je 2. januara 2006, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video: Marija Jelić – Od matematičarke do svetske operske zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar