Jovanka Bjegović, Foto: promo/Narodno pozorište Beograd

Izložba "Jedinstveni sjaj baletske zvezde", posvećena primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu Jovanki Bjegojević, biće otvorena 8. juna u 18.30 sati u Muzeju nacionalnog teatra.

Autorka izložbe Milena Jauković ističe da je Jovanka Bjegojević jedna od najznačajnijih baletskih umetnica u istoriji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Bila je jedinstvena umetnička pojava i raskošan baletski umetnik. Budući da se profesionalnim životom ove velike umetnice do sada još niko nije bavio na sistematičan način, prikupiti razuđenu arhivsku građu, kao i mnogobrojne, do sada manje poznate, podatke, predstavljalo je značajan izazov, ali i veliku odgovornost“, ističe Milena Jauković u saopštenju Narodnog pozorišta.

Jovanka Bjegović, Foto: Promo/Narodno pozorište Beograd

Izložba „Jedinstveni sjaj baletske zvezde“, stavljajući pretežno akcenat na umetničko delovanje Jovanke Bjegojević na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, tretira, prema rečima autorke, i ostale, vrlo značajne faze njene karijere, koje se odnose na igračke angažmane u Francuskoj i Australiji.

„Mnogobrojna samostalna gostovanja širom sveta u podjednakoj meri zavređuju pažnju i doprinose sveobuhvatnosti prikaza ove izuzetne baletske karijere „, dodaje Jauković.

Izložbu će otvoriti baletska umetnica i publicista Sonja Lapatanov, a o umetničkom stvaralaštvu Jovanke Bjegojević govoriće baletski umetnik i koreograf Vladimir Logunov, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić i autorka Milena Jauković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar