Izložba O fabrikama i radnicima u Muzeju Jugoslavije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Drugi deo zajedničke izložbe "O fabrikama i radnicima", posvećene industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas, koja je prošle nedelje postavljena u Muzeju Jugoslavije, u utorak, 7. decembra sa početkom od 13 časova biće otvorena i u Muzeju nauke i tehnike, saopšteno je iz ove institucije.

Složena tema predstavljena je iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke, a postavku je pripremio kustoski tim koji čine Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

U fokusu postavke „O fabrikama i radnicima“ u Muzeju nauke i tehnike je tehnologija sa procesima proizvodnje.

Izložba donosi priču o pet industrijskih lokaliteta, koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima, podsećaju iz ovog muzeja. Na postavci će publika biti u prilici da vidi raznovrsnu građu koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu.

„Lokaliteti verodostojno odslikavaju društvene promene, jer su u procesima privatizacije i deindustrijalizacije uglavnom svi prestali da postoje ili su opstali u značajno izmenjenom obliku. Institucionalna briga da se ovo nasleđe sačuva u najvećem broju slučajeva je izostala i, nažalost, postoji mali broj dobrih primera zaštite. To nas je i motivisalo da se bavimo ovim nasleđem“, reči su kustosa postavke.

Bonus video:

Izložba povodom 100 godina od rođenja Radeta Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar