Delo Sandre Vitaljić, Foto: Promo/KCB

Izložba "Neplodna tla" Sandre Vitaljić biće otvorena 6. avgusta u galeriji "Artget", najavio je Kulturni centar Beograda.

„Neplodna tla“ Sandre Vitaljić čine pejzaži, reistički prikaz prirode i terena, koji su predstavljeni u svojoj konkretnoj lepoti ili ružnoći, navodi u uvodnom tekstu izložbe umetnički direktor galerije „Artget“ u 2020. godini Aleksandar Kostić

„Kao kod holandskih starih majstora slikarstva, pejzaž progovara kroz svetlost koja je odlika podneblja. To je predstava prirode kao harmonije sveta gde, kada uključimo kontekst, ona iskazuje indiferentnost spram nedela ljudi. Ova mesta su lokacije zločina, u diskursu suprotnom od onog kojim Benjamin Atžeove urbane pejsaže smešta u istu kategoriju. Atžeove fotografije su potencijalne pozadine zločinačkih saspensa, dok su ‘Neplodna tla’ doslovno i topografski egzaktno bukvalna poprišta ubistava i smaknuća. Mesta posrnuća i ljudskog pada dželata i surovih tragedija žrtava“, zapaža Kostić.

Foto: Promo/KCB

Sandra Vitaljić je magistrirala fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu i na istom fakultetu doktorirala je iz područja istorije i teorije fotografije.

U svom umetničkom radu usmerena je na društvena pitanja i bavi se temama porodičnog nasilja, kolektivnog sećanja i konstrukcije nacionalnog identiteta.

U teorijskom i kustoskom radu bavi se ratnom fotografijom i etikom fotografske reprezentacije.

Izloženi radovi su vlasništvo Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar