Foto: Goran Srdanov

Provedite prvi dan Nove godine u najlepšim umetničkim salonima i pogledajte izložbu posvećenu Miliću od Mačve, srpskom Barbarogeniju, ukrotitelju vetrova, čuvaru duhova, graditelju kula i nebeskih vrtova, mačvanskom plemiću, slikaru mašte i pesniku boja, koji je u sebi krio razbarušenost Dalija i svestranost Leonarda, poručuju iz Doma Jevrema Grujića.

Ova ustanova kulture biće tradicionalno otvorena 1. januara u Ulici otvorenog srca od 10 do 15 časova, kada će posetioci moći da pogledaju aktuelnu izložbu “Nebeski Milić” Milića od Mačve, jednog od najvećih srpskih slikara 20. veka. Na postavci je više od 60 njegovih slika, ali i lični predmeti, porodične fotografije, crteži i umetničke instalacije i to sve uz njegove omiljene muzičke numere.

Milić od Mačve, Fotografija Miodraga Đorđevića

„Кada bi Srbi nekako nestali, po Milićevim slikama bismo ih mogli napraviti“, zapisao je Momo Кapor.

Posetioci će moći da čuju brojne anegdote iz umetnikovog života, nestašluka koje je pravio u detinjstvu, kako je dobio nadimak „od Mačve“, gde je i zašto sazidao prvu „Lajaonicu“, o izložbama koje je postavljao na grane drveća, druženju sa Salvadorom Dalijem, kao i da otkriju skrivene motive na njegovim delima.

Muzika najlepšoj iz šume snene, Milić od Mačve

“Ne propustite da se zagledate u duboke kao more oči ‘teta Cuje’, oslušnete ‘muziku iz šume snene’ i pomirišete zrele dunje sa naših ormara”, ističu iz Doma Jevrema Grujića.

Posetioci će biti posluženi tolim napitkom i čuvenom tortom kraljice Natalije, po kojoj je ovaj muzej prepoznatljiv.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar