Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Izložba "Kulturni život u Užicu između dva svetska rata (1918-1941), otvorena je u galeriji Jokanovića kuće u Užicu, povodom 9.oktobra, Dana grada.

Autori izložbe su istoričari Stojanka Milivojević i Nemanja Obradović i etnolog Dijana Ristović. Namera im je bila da se prikaže kratak pregled razvoja kulturnog života u Užicu između dva rata.

– U to vreme u Užicu su radile osnovne i srednje škole, osnivane ustanove kulture, bila je veoma značajna Narodna knjižnica i čitaonica, koja je u tom periodu više puta zatvarana. Jedno od prvih svedočanstava urbanog života je bio bioskop a pozorište je osnovano 1928. godine. U njemu su gostovala brojna pozorišta Drinske banovine. U kulturnom miljeu bogatiji sadržaj su davali programi kulturno umetničkih, humanitarnih, gratskih, pevačkih i sportskih društava kojih je u Užicu bilo baš dosta u tom periodu – kaže za Nova.rs Stojanka Milivojević.

Autori izložbe Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Otvarajući izlozbu, Snežana Nedeljković, profesorka istorije,  rekla je da je postavka sadržajna i da vraća u vremena u kojima je tempo života bio drugačiji, a iz ugla današnjeg čoveka mirniji. Zato se neće začuditi ako neko pomisli da su to bila srećna vremena.

– U procesu oporavljanja ekonomije i prihvatanja nastalih promena, prema rečima jednog savremenika, međuratni period bilo je doba nade i strepnje. Jedna od promena i novina je novonastala Kraljevina Jugoslavija, država na koju su trebali da se naviknu oni koji su je želeli i prihvate oni po čijem ukusu ili volji nije bila. U vreme u kome je završetak velikog rata dočekan sa olakšanjem i nadom svakodnevni život je dobijao svoje novo obličje – kazala je profesorka Nedeljković.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Izložba, u organizaciji Narodnog muzeja Užice, u galeriji Jokanovića kuće, biće otvorena do novembra.

Bonus video:

Šumanović, teška sudbina genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar