"Dilema",drvo metal 2003, Dragan Jovićević Macola , Foto:Promo/ULUS

Izložba skulptura umetnika Dragana Jovićevića Macole i Radeta Markovića biće otvorena 1. jula u 19h u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Naziv izložbe “Stanje stvari – što u izlogu to u radnji…“ dat je, ne samo zbog drugarskog prožimanja dvojice kolega, nego i zbog inspiracije koju su zajednički pronašli u knjizi Dragana Velikića „Stanje stvari”, koja za podnaslov nosi poznato zlatno pravilo trgovine: “Što u izlogu to u radnji“, navedeno je u saopštenju ULUS-a.

Dragan Jovićević – Macola i Rade Marković su, kako ističu u ULUS-u,  dvojica autora na domaćoj umetničkoj sceni koji se, svaki na svoj način, u poslednjih 30-ak godina, bave „stanjem stvari“ u Srbiji, odnosno, onim što je obično dovoljno označiti sintagmom „na ovim našim prostorima“.

„Upravo na tim ‘našim prostorima’ poslednjih nekoliko decenija, u jednom nepromenjenom ‘stanju stvari’, prema ovoj dvojici autora, prolaze njihovi, ali i životi svih nas. Pogledi na ‘stanje stvari’ njih dvojice na razne načine se dodiruju i poklapaju, što je jedan od razloga za ovu zajedničku i prijateljsku izložbu“, stoji u saopštenju.

„ReEvolucija“, drvo metal, 2015, Rade Marković, Foto:Promo/ULUS

Jovićević u svojim radovima polazi od veoma specifičnog pojedinačnog stanja (senzibilnog ili pak psihotičnog i patološkog) iz kojeg potom gradi širu sliku današnjeg „stanja stvari“. S druge strane, Rade Marković, sasvim suprotno, sliku “stanja stvari” gradi polazeći iz šire kulturološke i političko-ideološke pozicije kojom detektuje sve posledice koje ovo “stanje” ostavlja na društvenu jedinku.

„Iako je iz ovakve igre uzroka i posledica evidentna različita metodologija i način mišljenja umetničkog rada, ova dvojica autora se u svojim finalnim rezultatima veoma često dodiruju“, stoji u saopštenju ULUS-a.

Izložba će biti otvorena do 13. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar