Blizanci koji spavaju slika iz 1876. godine slikara Vlaha Bukovca Foto:Galerija Carniola antiqua

Izgubljena slika Vlaha Bukovca "Blizanci koji spavaju", iz 1876. godine, prodavaće se u Ljubljani 12. decembra na aukciji koju organizuje galerija Carniola antiqua.

Reč je o slici koju je slikar iz Cavtata naslikao pre gotovo sto i pedeset godina u San Francisku, dok se još potpisivao kao Biagio Agostino Fagigoni, piše „Jutarnji list“.

Početna cena 27.500 evra. Slika koja datira iz 1874. godine, dimenzija je 108 puta 78 centimetara, reč je o ulju na platnu, na pozadini slike je žig galerista Morris, Schwab & Co., 21 Post Street San Francisco.

Bukovac je između 1874. i 1876. godine živeo u San Francisku, a jedina galerija koja je tada prodavala njegove slike bila je ova spomenuta. Kako kažu galeristi, slika je autentična, a pre je bila u ponudi na aukciji u Njujorku.

Da podsetimo, letos je sprečena prodaja „Blagoveštenski sabor“ Vlaha Bukovca. U Cirihu su uhapšeni državljanini Srbije i Švajcarske S. G. (76) i državljanin Srbije R. D. (44) u trenutku kada su pokušali da prodaju sliku za 600.000 evra. Pronađena slika je ukradena 1993. godine iz Dvorca u Čelarevu.

Bonus video: Ples u ritmu veštačke inteligencije – gosti Jelena Kajgo, Staša Ivanović i Ivana Savić Jaćić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar