Foto: dorcolplatz.rs

Kakva nam je kulturna politika potrebna, šta bi trebalo da se menja posle izbora, koji modeli u ovakvoj situaciji mogu da pomognu kreativnom sektoru Srbije da se održi samo su neka od pitanja na koja će ušesnici tribine "Kultura posle virusa" pokušati da odgovore 27. maja od 12 sati u beogradskom "Dorćol Platzu". U razgovoru će učestvovati Milena Dragićević Šešić, Goran Marković, Nebojša Bradić, Zoran Hamović, Ivan Medenica, Janko Baljak, Minja Bogavac, Gojko Božović, Milena Garfield, Ivan Blagojević, Dajana Đedović i Nemanja Milenković.

„Kreativni sektor – relevantni festivali, pozorište, muzika, ples, filmska i televizijska produkcija, izdavaštvo – najžešće su pogođeni udarom i posledicama koronavirusa. Neke od posledica su promene termina, pa su mnogi projekti zauvek izgubljeni. Finansijske posledice su nemerljive – za one koji su već programirali, producirali, pribavili sponzore i prodali programe, ali i za učesnike i publiku, a samim tim i za kulturni život države. Oni, pak, koji do sada nisu ušli u realizaciju svojih programa nalaze se na korak od ponora“, naveli su organizatori tribine iz „Dorćol Platza“ i „Kreativne Srbije“ u pozivu na tribinu.

Foto: dorcolplatz.rs
Jedino što se čini jasnim je da će se, ma koja verzija kulture da se pojavi, posle pandemije imati malo sličnosti sa onom kakva je bila pre širenja virusa.
„Ostao je čitav okean glumaca, muzičara, pevača, igrača, pisaca, reditelja, scenografa, kostimografa, kompozitora, koreografa, dizajnera svetla i zvuka koji žele, ali ne mogu da rade. Pored njih je infrastruktura izdavača, producenata, prezentera, menadžera, distributera i tehničara koji se bore sa nesigurnom situacijom za koju se ništa nije moglo unapred pripremiti“, podsećaju organizatori.

U razgovoru će, kako je najavljeno, biti reči o ekonomskim merama kojima većina evropskih zemalja podržava samostalne umetnike i kreativne preduzetnike u uslovima pandemije i, sa druge strane, o smanjenju budžeta za kulturu u Srbiji za petinu, kao i o svođenju izdavanja za kulturu nakon rebalansa budžeta Vlade Srbije na nulu, isplati pomoći za deo samozaposlenih umetnika…

Moderatori tribine u „Dorćol Platzu“ u Dobračinoj 59b su Maja Vukadinović i Dragan Jovićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar