Izložba umetničkih slika Petra Lubarde pod nazivom "Neviđeni Lubarda" otvorena je danas u PTT Muzeju u Beogradu, gde je javnosti prvi put predstavljeno deset umetničkih slika velikog umetnika iz privatnih kolekcija.

Izabrana dela Petra Lubarde (1907 – 1974) su na taj način premijerno prezentovana pred publikom i ljubiteljima slikarstva i trajaće do 1. maja.

Na ovoj ekskluzivnoj izložbi, poštovaoci Lubarde mogu videti slike nastale u periodu od 1942. do 1972. godine, koje do sada nikada nisu bile izložene: „Bik“, „Crni panter“, „Zmajevi“, „Minotaur“, „Logorska mrtva priroda“, „Škorpija“, „Selo Brajići“, „Stene“, „Kosovski boj“ i „Put slobode (Sutjeska)“.

Otvaranje izlozbe Petra Lubarde
Otvaranje izložbe Petra Lubarde Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Slike su nastale tehnikama – ulje na platnu, ulje i lakovi na lesonitu, tempera na kartonu i papiru.

Izložbu prati i prigodno filatelističko izdanje sa motivima umetničkih slika koje će biti izložene u PTT muzeju, a povodom 115 godina od rođenja Petra Lubarde.

Marko Jelić, direktor PTT muzeja, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo ispred ove ustanove što se danas odigrava svetska premijera izložbe do sada neviđenih slika, i napomenuo da je postavka veoma posebna i dragocena za muzej kao domaćina i organizatora, za predstavljanje umetničkih dela Lubarde od nacionalnog značaja.

„Na izložbi se nalaze slike iz različitih faza Petra Lubarde, od ranih radova do poznog stvaralaštva. Najveći deo njegovih slika u bogatom opusu imaju svojstva kulturnog dobra. Pravu zaostavštinu je ostavio narodu Srbije“, rekao je prvi čovek PTT muzeja.

Otvaranje izlozbe Petra Lubarde
Nikola Kusovac, otvaranje izložbe Petra Lubarde Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Nikola Kusovac, poznati istoričar umetnosti i veliki prijatelj Petra Lubarde, svojim stručnim savetima i podrškom pomogao je PTT muzeju da pripremi izložbu „Neviđeni Lubarda“, koju je danas svečano otvorio.

Kusovac je napomenuo da ga i posle toliko godina od smrti (1974) velikog slikara i njegovog ličnog prijatelja Lubarde, i dalje hvataju snažne emocije kada javno govori o njemu.

On je veoma nadahnuto i detaljno govorio o simbolima otvorene izložbe i celokupnom umetničkom stvaralaštvu Lubarde, ali je uključio i ličnu notu.

Otvaranje izlozbe Petra Lubarde
Zoran Đorđević na otvaranju izložbe Petra Lubarde Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Bio je prvi pravi slikar koga sam upoznao u životu. Uvek je nosio štafelaj sa sobom, niste mogli da ga vidite bez njega. A oduvek je bio sed, tako ga pamtimo od početka. Za mene, Lubarda je bio pravo oličenje slikara“, izjavio je u svom govoru gospodin Kusovac.

Izložba „Neviđeni Lubarda“ biće za posetioce otvorena danas posle podne i trajaće do 1. maja, u PTT muzeju u Beogradu (Majke Jevrosime 13), a ulaz je slobodan.

Bonus video: Izložba Dušana Petričića i otkrivanje 2D spomenika Branka Ćopića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar