Ivana Mladenović, Foto:Promo/FCS

Specijalno priznanje međunarodnog žirija 20. Festivala centralnoevropskog i istočnoevropskog filma "GoEAST" u Visbadenu dobila je rediteljka Ivana Mladenović za dugometražni igrani film „Ivana Grozna“ (Ivana cea Groaznica), snimljen u koprodukciji Srbije i Rumunije.

Film, koji je nagrađen na ovogodišnjem Festu u okviru selekcije „Fest Fokus“, govori o Ivani, glumici koja radi u Rumuniji i zbog zdravstvenih problema odlučuje da provede leto u svom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom, međutim postaje predmet tračeva i u jednom trenutku se našla na ivici nervnog sloma.

Njeni prijatelji i porodica dobiju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspeva da pronađe svoje mesto ni na jednoj strani Dunava.

Mladenović, koja radi u Rumuniji, takođe je i koproducent filma i tumači glavnu ulogu.

Prethodno je snimila igrani film „Vojnici. Priča iz Ferantija“, u koprodukciji Rumunije, Srbije i Belgije.

Režirala je i dugometražni dokumentarac „Isključi svetlo“ (Turn Off the Lights) i igrala u filmu „Srca s ožiljcima“ (Inimi cicatrizate) reditelja Radua Žudea.

Scena iz filma „Ivana Grozna“, Foto:Promo/FCS

Organizatori festivala „GoEAST“ odlučili su se ove godine zbog pandemije za svojevrsno hibridno izdanje manifestacije.

Tokom planiranog trajanja festivala, od 5. do 11. maja, žiri je gledao izabrane filmove na internetu, a publika će iste filmove u bioskopu gledati u novembru.

Odlučeno je i da novčani iznosi svih nagrada budu ravnopravno podeljeni svim učesnicima takmičarskih programa, dok će u novembru biti dodeljana novopokrenuta nagrada publike za najbolje ostvarenje.

U takmičarskom programu prikazan je igrani film „Moj jutarnji smeh“ scenariste i reditelja Marka Đorđevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar